Evenimentul Zilei > Politica > Ambasadorul SUA: Dați afară corporațiile corupte din China comunistă! Ce state vor mai fi trase la răspundere
Ambasadorul SUA: Dați afară corporațiile corupte din China comunistă! Ce state vor mai fi trase la răspundere

Ambasadorul SUA: Dați afară corporațiile corupte din China comunistă! Ce state vor mai fi trase la răspundere

Controlarea spațiului cibernetic de către regimul comunist chinez, rus și de către state cu regim autoritar reprezintă cea mai mare amenințare la adresa existenței noastre, avertizează ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman. Înaltul demnitar a reiterat faptul că SUA consideră România un aliat loial.

Regimurile comuniste precum cel chinez și rus, care controlează spațiul cibernetic, sunt foarte periculoase. Corporațiile și entitățile corupte din China comunistă, precum sunt Huawei, ZTE și altele, nu își au locul în România liberă și democratică, a declarat miercuri ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman la conferința „Parteneriatul Strategic Româno-American în domeniul securității cibernetice”, organizată de SRI.

Înaltul demnitar a explicat de ce consideră România un aliat loial în războiul securității cibernetice.

„Politica noastră externă pe acest subiect este clară: împreună cu partenerii săi internaționali, Statele Unite vor promova conduita responsabilă a statului în spațiul cibernetic. În situațiile în care statele nu reușesc să se ridice la standardele respective, le vom trage la răspundere! Când facem acest lucru împreună cu Aliați loiali precum România, mesajul nostru devine mai puternic”, a explicat ambasadorul SUA.

Pandemia a crescut criminalitatea cibernetică

„Apărarea spațiului cibernetic nu ține doar de apărarea rețelelor – se referă la formarea unor alianțe prin care să ne asigurăm că viețile noastre sunt și mai în siguranță. Am văzut cu ochii noștri cum atacurile cibernetice devastatoare, sponsorizate de diverse state, provoacă daune de miliarde de dolari în Europa, Asia și în cele două Americi. Inamicii noștri mobilizează amenințări din ce în ce mai sofisticate”, a opinat ambasadorul SUA.

Zuckerman a subliniat că pandemia COVID-19 a pus la încercare reziliența rețelelor, în condițiile în care multe activități se fac online.

„Din nefericire, organizațiile infracționale s-au folosit de pandemie pentru a lansa noi atacuri cibernetice și escrocherii la adresa instituțiilor guvernamentale, a companiilor și a persoanelor fizice. Cei care acționează în spațiul cibernetic cu intenții maligne, inclusiv regimul comunist chinez, au încercat să fure date legate de drepturi de proprietate intelectuală și de sănătate publică, legate de vaccinuri, tratamente și testări. Nu vom sta cu brațele încrucișate”, a acuzat Ambasadorul SUA.

România, prima semnatară a memorandumului 5G

Ambasadorul SUA a mai precizat că unul dintre cei mai puternici indicatori ai parteneriatului strategic cu România este cooperarea în materie de securitate a rețelelor 5G. România a fost prima țară din lume care a semnat cu SUA un Memorandum 5G privind securitatea rețelelor de telecomunicații.

„Țări din întreaga Europă au urmat modelul României și conducerea Președintelui Iohannis și a Guvernului României în vederea protejării rețelelor 5G de furnizori care nu prezintă încredere și au risc ridicat, precum Huawei și ZTE. Statele Unite și Uniunea Europeană au sprijinit crearea unor cadre legale, cum ar fi Programul „Clean Network” și Setul de Instrumente al UE privind securitatea cibernetică a rețelelor 5G (EU 5G Toolbox), pentru a proteja infrastructura 5G de furnizorii care prezintă risc ridicat, a mai declarat Adrian Zuckerman.

Nu este prima dată când Ambasadorul SUA aduce astfel de acuzații la adresa companiilor chineze, în contextul în care SUA și China sunt în plin război comercial. În luna august, Ambasada Chinei la București a acuzat SUA de „hegemonie”, după ce Adrian Zuckerman a pledat pentru excluderea Huawei din rețeaua 5G a României.

Sursa: Hotnews

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: