Evenimentul Zilei > Economie > Panică pe piața criptomonedelor. Bitcoin a căzut sub 30.000 de dolari. Cine este în spatele acestui dezastru financiar
Panică pe piața criptomonedelor. Bitcoin a căzut sub 30.000 de dolari. Cine este în spatele acestui dezastru financiar

Panică pe piața criptomonedelor. Bitcoin a căzut sub 30.000 de dolari. Cine este în spatele acestui dezastru financiar

Cotaţia bitcoin a coborât marţi sub pragul de 30.000 de dolari, pentru prima dată de la sfârşitul lunii ianuarie, cea mai importantă criptomonedă fiind afectată de recentă campanie demarată de autorităţile chineze împotriva criptomonedelor.
Bitcoin, moneda criptomoneda numărul 1 din lume, a scăzut marți la cel mai mic nivel din ianuarie, extinzând o scădere a prețului care a eliminat valoarea de piață de peste 1,3 trilioane de dolari.
Aşadar, valoarea Bitcoin a scăzut marţi sub pragul de 30.000 de dolari. Iar în spatele acestei scăderi stă o campanie demarată de autorităţile chineze împotriva criptomonedelor.

În jurul orei 12.50 GMT, un Bitcoin se tranzacţiona la 29.950 de dolari, cu 9,25% sub cotaţia înregistrată luni seara, după ce anterior a coborât până la 29.334 dolari, cea mai scăzută valoare înregistrată după data de 27 ianuarie 2021.

Vom asista la sfârșitul Bitcoin-ului?

Cea mai importantă monedă digitală este cotată în prezent la 2,2% peste valoare înregistrată la începutul anului, dar s-a prăbuşit cu 54% comparativ cu maximul istoric de 64.870 de dolari atins la mijlocul lunii aprilie.

„Este posibil să vedem mai multă panică pe piață, deoarece investitorii vor crede că poate fi sfârșitul Bitcoin”, a scris Naeem Aslam, analist șef de piață la AvaTrade într-o notă de marți.

„Incertitudinile cu privire la atitudinea Guvernului chinez şi teama că acceptarea Bitcoin şi a altor criptomonede va fi întârziată de impactul lor asupra mediului afectează piaţa” , a comentat Fawad Razaqzada, analist la ThinkMarkets.

Guvernul chinez derulează o campanie dură pentru a stopa minarea de Bitcoin

Declinul criptografic a fost atribuit acțiunii de reglementare de către China, unde autoritățile au impus restricții asupra minelor digitale și tranzacționării criptomonedelor în Republica Populară.

Potrivit mai multor producători de criptomonede, furnizorii de energie din provincia chineză Sichuan au primit ordinul de a înceta să mai furnizeze electricitate firmelor care se ocupă cu minarea de bitcoin.

„Acest ordin este o nou lovitură dură pentru piaţa de Bitcoin” , apreciază Timo Emden, analist specializat pe criptomonede, care apreciază că în prezent este posibil ca importanţa Chinei pentru industria de bitcoin să se diminueze rapid.

Consumul mare de energie, generat prin arderea de combustibili fosili, este o problemă de durată a bitcoin. Firmele care se ocupă cu minarea de criptomonede utilizează sute de computere care funcţionează non-stop pentru a verifica tranzacţiile cu bitcoin.

Beijingul și-a intensificat campania împotriva criptomonedelor

Căderea Bitcoin a fost declanșată de un anunț al Peoples Bank of China care a convocat cele mai mari bănci și firme de plăți din China, îndemnându-le să reducă puternic tranzacționarea criptomonedelor.

Cu toate acestea, cea mai importantă criptomonedă a început anul 2021 pe o notă optimistă, graţie intrării pe piaţă a unor companii de tip mainstream şi a unor mari investitori precum băncile de pe Wall Street şi constructorul auto Tesla Inc.

Unii investitori individuali considerau criptomonedele ca un instrument bun pentru plasarea unei părţi din economiile acumulate în timpul pandemiei. Rezultatul, valoarea de piaţă a celor peste 7.000 de criptomonede urmărite de firma CoinGecko a ajuns la un vârf de 2.600 miliarde de dolari la începutul lunii mai.

Corecția prețurilor Crypto vine, de asemenea, pe măsură ce piețele tradiționale încearcă să se recupereze după o vânzare masivă săptămâna trecută. Dow Jones Industrial Average DJIA, 0,09%, indexul S&P 500 SPX, 0,32% și Nasdaq Composite Index COMP, 0,40% a înregistrat o revenire puternică de la diapozitivul de săptămâna trecută, luni, pe măsură ce activele digitale s-au scufundat, determinându-i pe unii analiști să speculeze că Bitcoin ar putea experimenta o rotație și în acțiuni, scrie marketwatch.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: