În marină, în ciuda regulilor sanitare, este foarte greu de aplicat regula distanțării sociale impusă pentru a evita propagarea coronavirusului SARS-CoV-2. Și este dificil de instaurat un regim de carantină, chiar dacă portavioanele dispun de structuri medicale moderne.

Pericolul însă este mare. Potrivit studiilor cazului pachebotului Diamond Princess, afectat de epidemia Covid-19 în luna februarie, s-a constatat că rata contagiunii (numărul mediu de persoane contaminate plecând de la un individ afectat) a fost de patru ori mai mare decât cea din orașul chinez Wuhan, care era epicentrul epidemiei Covid-19.

Săptămâna trecută, trei marinari de pe portavionul american USS Theodore Roosevelt (nava fiind deplasată în marea Filipinelor) au fost testați pozitiv la Covid-19. Trei zile mai târziu, numărul persoanelor contaminate s-a ridicat la 30.

Misiunea navei a fost întreruptă, portavionul fiind trimis să facă escală pe insula Guam pentru a-i plasa pe cei 5000 de membri ai echipajului în carantină și a începe testele de depistare a epidemiei.

Și, pentru moment, nu se știe când USS Theodore Roosevelt va pleca iar pe mare. Practic, de la un singur caz de infectare, o navă strategică și-a întrerupt misiunea.

Ca și cum aceasta nu ar fi fost de ajuns, al doilea portavion american ce se află în regiunea Asia-Pacific, USS Ronald Reagan, a fost la rândul lui lovit de epidemia Covidv-19, scrie Zone Militaire.

Cel puțin doi marinari au fost testați pozitiv. Nava se află la ora actuală ancorată la baza navală din Yokosuka.

Sâmbătă, baza a fost închisă pentru 48 de ore. Pentru moment, nu este clar dacă au fost luate și alte măsuri, cum ar fi plasarea în carantină a echipajului de pe USS Ronald Reagan.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE