Bob Weighton a preluat titlul de cel mai în vârstă bărbat din lume luna trecută, după decesul precedentului deţinător al recordului, Chitetsu Watanabe din Japonia, şi îşi sărbătoreşte ziua de naştere duminică, 29 martie.

Anul trecut, fostul profesor şi inginer şi-a sărbătorit ziua de naştere împreună cu numeroşii săi prieteni în apartamentul în care locuieşte, însă anul acesta supercentenarul se află în izolare, la fel ca restul ţării.

„Totul este anulat, fără vizitatori, fără sărbători. Festivităţile sunt o pierdere de vreme”, a declarat el

Weighton avea 10 ani în timpul pandemiei de gripă spaniolă, care a făcut ravagii pe glob în 1918 şi a ucis între 50 şi 100 de milioane de oameni.

„Am citit despre asta în cărţile de istorie când m-am făcut mai mare. Nu eram conştient de gripa spaniolă din jur pentru că niciunul dintre fraţii şi surorile mele sau dintre persoanele pe care le cunoşteam nu au fost afectate”, a spus britanicul.

Weighton a declarat că în prezent, în contextul pandemiei de coronavirus, „lumea este în încurcătură” şi s-a declarat îngrijorat deoarece „nimeni nu ştie ce se va întâmpla”.

El a adăugat că, spre deosebire de cele două războaie mondiale prin care a trecut, provocarea COVID-19 este reprezentată de elementele necunoscute în ceea ce priveşte combaterea virusului.

„În cel de-Al Doilea Război Mondial ştiai ce ai de făcut; era posibil să eşuezi, dar obiectivele erau clare”, a spus el.

„Ştiam exact ce aveam de făcut. Exista un obiectiv care putea fi atins, dar nimeni nu ştie cum vom învinge virusul”, a adăugat supercentenarul.

Britanicul a declarat că în contextul autoizolării a devenit mai dependent de alte persoane.

„Sunt mai puţin capabil să fac lucrurile singur acum, în comparaţie cu acum zece ani – nu pot ridica greutăţi, nu mă pot mişca la fel de repede, nici măcar nu mă pot îmbrăca aşa cum trebuie. Depind foarte mult de ceilalţi oameni zilele acestea”, a spus el.

Weighton a declarat că nu deţine un secret pentru longevitatea sa, adăugând: „Nu mi-am propus niciodată să fiu atât de bătrân. Când eşti tânăr, nu te gândeşti la ce se va întâmpla când vei fi bătrân, eşti independent, te gândeşti doar la aici şi acum”.

El a recunoscut, însă, că pasiunile pe care le are, de la citit până la construirea morilor de vânt în miniatură, îl menţin activ şi… tânăr.

Bob Weighton s-a născut în Hull, la 29 martie 1908, în aceeaşi zi cu cea mai vârstnică femeie din Marea Britanie, Joan Hocquard din Poole, Dorset. „Nu o cunosc pe Joan, dar aş dori să îi transmit toate cele bune cu ocazia aniversării ei”, a spus bărbatul.

Weighton are trei copii, zece nepoţi şi douăzeci şi cinci de strănepoţi, potrivit agerpres.ro