Evenimentul Zilei > Economie > Pandemia a tăiat 12% din PIB, în trimestrul al doilea. Comerțul cu ridicata, în creștere
Pandemia a tăiat 12% din PIB, în trimestrul al doilea. Comerțul cu ridicata, în creștere

Pandemia a tăiat 12% din PIB, în trimestrul al doilea. Comerțul cu ridicata, în creștere

Economia României a fost lovită în plin de pandemia de coronavirus din China. PIB-ul a scăzut cu 12,3% în trimestrul II al acestui an comparativ cu primul trimestru.

Faţă de trimestrul corespunzător din 2019, scăderea Produsului Intern Brut (PIB) a fost de 10,5%, atât pe serie brută cât şi pe serie ajustată sezonier. În primele şase luni ale acestui an, economia României a scăzut cu 3,9% comparativ cu perioada similară a anului trecut, pe serie ajustată sezonier, şi cu 4,7% pe serie brută, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat joi seara, că şi Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a revizuit estimările referitoare la evoluţia economiei în acest an, astfel că în prezent instituţia estimează o contracţie în creştere la 3,8%, faţă de 1,8% anterior.

Conform previziunilor economice din vara acestui an, publicate de Comisia Europeană, PIB-ul României va înregistra o scădere semnificativă, de 6%, în 2020, un nivel similar cu cel previzionat în mai de Executivul comunitar.

Pentru 2021, CE estimează un avans al PIB-ului României de 4%, faţă de o creştere de 4,2% prognozată în mai.

Riscurile la adresa perspectivelor de creştere ar putea fi revizuite în sens negativ, avertizează Comisia Europeană. Un al doilea val de infecţii în România sau la unul dintre principalii parteneri comerciali ai săi ar putea întârzia redresarea economiei. În plus, un factor important este modul în care autorităţile rezolvă temerile privind traiectoria fiscală de dinainte de pandemie, care, dacă nu va fi rezolvată, ar putea afecta în cele din urmă încrederea investitorilor, ar putea duce la costuri de finanţare mai ridicate şi la o creştere mai lentă, se arată în raportul publicat de Comisia Europeană, citat de Agerpres.

Pe de altă parte, o veste bună vine de la afacerile din comerţul cu ridicata, care  s-au majorat cu 4%, în prima jumătate a acestui an, comparativ cu perioada similară din 2019, cea mai importantă contribuţie la această creştere provenind comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii.

De asemenea, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente, lucrările de reparaţii capitale şi construcţiile noi au contribuit, în primul semestru al acestui an, la creşterea cu aproape 19% a volumului total al lucrărilor în construcţii, ca serie brută, faţă de aceeaşi perioadă din 2019.

INS menţionează că datele publicate vineri surprind impactul crizei COVID-19 şi al măsurilor luate de către autorităţi ca urmare a decretării stării de urgenţă pe teritoriul României începând cu 16 martie 2020 şi a stării de alertă, din 17 mai 2020.

Publicat in categoriile: Economie, EVZ Special
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: