Evenimentul Zilei > International > Pandemia a îngenuncheat Spania. Economia a intrat în recesiune
Pandemia a îngenuncheat Spania. Economia a intrat în recesiune

Pandemia a îngenuncheat Spania. Economia a intrat în recesiune

Spania a intrat în recesiune, de altfel, anunțând că produsul intern brut a înregistrat o scădere fără precedent de 18,5% în trimestrul al doilea al acestui an, informează Rador.

Datele depășesc estimările Băncii Naționale a ţării, care prevedeau o scădere de 16%. În acest context, mulți români care și-au pierdut slujbele se văd nevoiți să apeleze la ajutoare sau să se întoarcă acasă.

 

Măsurile de izolare au avut un impact uriaș asupra consumului din Spania, astfel încât în trimestrul al doilea al anului, între lunile aprilie și iunie, produsul intern brut al înregistrat cea mai mare cădere din 1970 încoace. Investițiile au scăzut și ele cu peste 22%, iar locurile de muncă s-au redus cu mai mult de 21 de procente.

Asociațiile întreprinzătorilor avertizează că cea mai rea situație se va înregistra în următoarele luni. Pentru prima dată în ultimii 13 ani, în Spania aproape 100 de mii de români iau ajutor oficial de șomaj, după ce au rămas fără serviciu.

Unii se adaptează și rezistă  – așa cum este Gabriel, un român din regiunea Madrid, care tocmai şi-a închis afacerea și a început să muncească în construcții.

,,Noi sperăm să mai iasă unele posturi, să se mai poată mişca. Vă daţi seama, a fost o perioadă de patru luni de zile în care nu s-a făcut nimic. Cine a rezistat? Aş vrea să înceapă să se schimbe din nou, dar nu ne dau voie”, a declarat acesta pentru Rador.

Efectele coronavirusului au avut consecințe și în restul țărilor europene, în Statele Unite ale Americii și în China, dar până acum Spania este cea mai afectată economie din Uniunea Europeană.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: