Pământul a dezvoltat o „centură de radiații” suplimentară, nemaivăzută până acum
- Dosofteea Lainici
- 15 februarie 2025, 19:23

Pe Pământ au apărut două „centuri de radiații” suplimentare după ce o furtună solară supraîncărcată i-a perturbat câmpul magnetic în mai 2024. Benzile au fost create atunci când particulele încărcate din exploziile solare au fost prinse de câmpul magnetic al Pământului. Aceste benzi sunt similare cu centurile Van Allen, care sunt centuri de radiații permanente în formă de gogoașă ce se întind până la 58 000 de kilometri de la suprafața Pământului și ajută la protejarea planetei noastre de vântul solar și de razele cosmice.
Radiații masive afectează planeta Pâmânt
Cea mai exterioară dintre cele două benzi temporare conținea în cea mai mare parte electroni, care circulau cu o viteză apropiată de cea a luminii. Cu toate acestea, centura temporară cea mai interioară conținea un număr surprinzător de protoni, ceea ce nu a mai fost observat până acum în alte centuri temporare de radiații. Configurația centurii de protoni a fost „cu adevărat uimitoare”, potrivit autorului principal al studiului, Xinlin Li, fizician spațial și inginer aerospațial la Universitatea Colorado Boulder.

Soare. Sursa foto: Myriams-Fotos/ Pixabay
Satelitul CIRBE a fost deconectat în timpul super-furtunii din mai, dar la 15 iunie 2024, nava spațială a revenit la viață și a reluat măsurătorile. Nava spațială de dimensiunea unei cutii de pâine, cunoscută sub numele de CubeSat, a fost echipată cu un dispozitiv unic care putea detecta anumite particule din centura Van Allen. Dacă nu ar fi revenit la viață, cercetătorii nu ar fi descoperit noua centură de protoni.
CIRBE a continuat să efectueze măsurători ale noilor centuri până în octombrie 2024, când furtunile solare ulterioare l-au făcut să iasă de pe orbită și să ardă în atmosfera Pământului. În prezent, nu este clar de ce centura internă de protoni a rezistat atât de mult timp, fie datorită configurației sale unice, fie fiind legată de numărul crescut de furtuni solare din timpul maximului solar, cea mai activă fază a ciclului solar de aproximativ 11 ani.
sursa: livescience.com