„Încurajăm India şi Pakistanul să dea dovadă de reţinere şi să evite o escaladare cu orice preţ”, a spus într-un comunicat secretarul de stat american, Mike Pompeo, care a precizat că a discutat la telefon cu miniştrii de externe indian şi pakistanez.

Demnitarul american a mai făcut cunoscut că a evocat cu Islamabadul „urgenţa pentru Pakistan de a acţiona în mod semnificativ împotriva grupurilor teroriste care operează pe teritoriul său” şi necesitatea de „a dezamorsa tensiunile actuale evitând o acţiune militară”.

„I-am mai încurajat pe cei doi miniştri să facă din comunicarea directă o prioritate şi să evite noi activităţi militare”, a afirmat Mike Pompeo, scrie Agerpres.

India a efectuat marţi o „lovitură preventivă” împotriva principalei tabere de antrenament de pe teritoriul pakistanez a grupării islamiste responsabile de un atentat sinucigaş soldat cu aproape 40 de paramilitari indieni în Kashmirul indian.

Potrivit autorităţilor indiene, Jaish-e-Mohammed (JeM), una dintre cele mai active grupări armate împotriva New Delhi în rebeliunea separatistă în Kashmir, pregătea noi atacuri sinucigaşe în India.