Evenimentul Zilei > Actualitate > Pacienții care au nevoie de PLAMANI NOI solicită informații despre centrul de transplant de la Sfânta Maria
Pacienții care au nevoie de PLAMANI NOI solicită informații despre centrul de transplant de la Sfânta Maria

Pacienții care au nevoie de PLAMANI NOI solicită informații despre centrul de transplant de la Sfânta Maria

Pacienții, reprezentați de Asociatia Transplantatilor din Romania (ATR), vor să știe care sunt condițiile de transplantare la singurul centru acreditat din România

Pacienții care au nevoie de plămâni noi au remis un comunicat prin care se interesează direct de situația actual a centrului din București. Aveți, mai jos, solicitările acestor oameni.

„Sustinem de mai multi ani necesitatea crearii unui centru de transplant pulmonar in tara noastra din urmatoarele considerente:

– cresterea accesului la transplant pulmonar;

– accesul rapid la monitorizare si tratament in situatii de urgenta medicala a pacientilor transplantati;

– scaderea costurilor atat ca transplant, cat si ca monitorizare;

– fructificarea experientei acumulate de medicii pneumologi din tara noastra. 

Cu privire la acreditarea si efectuarea de transplant pulmonar la Spitalul Sfanta Maria, pacientii sunt interesati de urmatoarele aspecte: 

– dotarea blocului operator si a sectiei de ATI; 

– conditiile de ingrijire spitaliceasca, recuperare si monitorizare;

– existenta completa a corpului medical pe segmentele: operator, ATI, recuperare si monitorizare.

In acest context, asteptam cu mult interes concluziile corpului de control al Ministerului Sanatatii, pozitia Agentiei Nationale de Transplant si decizia Ministrului Sanatatii. 

Trebuie sa precizam ca din momentul in care o unitate spitaliceasca din tara noastra a efectuat un transplant pulmonar, legea interzice finantatrea de catre statul roman a operatiilor de transplant pulmonar, dar si a monitorizarii pacientilor post transplant, in exteriorul tarii.

Asociatia Transplantatilor din Romania (ATR) grupeaza si reprezinta pacienti cu toate tipurile de transplant, cu arie de acoperire nationala”.