Pacienții cu „boli obișnuite” vor plăti indemnizație pentru concediu medical. Se admit câteva excepții

Pacienții cu „boli obișnuite” vor plăti indemnizație pentru concediu medical. Se admit câteva excepții Sursa foto: Arhiva EVZ

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a declarat că pacienții care sferă de „boli obișnuite”, încadrate cu indicele 01 în foaia de concediu medical vor suporta fără excepție cotizația de sănătate pentru indemnizația de concediu medical.

Se va plăti pentru indemnizația de concediu medical

Purtătorul de cuvânt a explicat că Ordonanța a fost modificată astfel încât să cuprindă și o serie de scutiri de la plata cotizației la asigurări de sănătate în indemnizațiile concediilor medicale.

„Mai precis, principiul care a stat la baza acestui amendament este următorul: pentru bolile obișnuite această taxă de sănătate se va plăti pentru indemnizația de concediu medical, dar pentru o altă serie de concedii medicale, pentru alte afecțiuni, ea va fi scutită. Și principiul este următorul: poate știți pe spatele unei foi de concediu medical se găsește o listă cu anumite cote, cu anumiți indici.

Boala obișnuită înseamnă indice 01 la concediul medical. Pentru aceste tipuri de concedii medicale, pentru afecțiunile care se încadrează la indicele 01 atunci cotizația de sănătate pentru indemnizația de concediu se va plăti. Pentru toate celelalte însă ea nu se va plăti", a declarat Mihai Constantin.

Ne puteți urmări și pe Google News
Concendiu medical

Sursa foto: Arhiva EVZ

Excepții de la regulă

Mihai Constantin a explicat că nu vor plăti cotizația respectivă pacienții care suferă de afecțiuni grave. Cum ar fi: bolile oncologice, TBC, mari arși, urgențe medicale, HIV/ SIDA și urgențe medicale. La care se adăugă alte afecțiuni menționate pe spatele fișelor de concediu medical.

„Sunt exceptate așadar de la plata acestei cotizații toate bolile grave aduse în spațiul public. Bolile oncologice, TBC, HIV/SIDA, marii arși, urgențele medicale, și o întreagă categorie. Se găsesc pe spatele oricărei fișe de concediu medical.

Noțiunea de boală obișnuită reprezintă codul de indemnizație 01 prevăzut în ordinul ministrului Sănătății și al președintelui CNAS nr. 1.192 din 2020. Acesta a fost criteriul introdus astăzi pentru a clarifica cine va plăti acea indemnizație pentru concediu medical", a adăugat Constantin.

Concediu medical

Sursa Foto: Arhiva EVZ

În 2023 au fost înregistrate peste 3 milioane fișe de concediu medical

Încadrarea afecțiunii va reveni exlcusiv medicului. Purtătorul de cuvânt al Executivului a mai precizat că în anul precedent, în baza de date a CNAS-ului au fost înregistrate 3.385.466 fișe de concediu. Dintre care, mai bine de jumătate (1,987,217 fișe ) au fost încadrate cu indicele 01.

„Dacă există pacienți care beneficiază la data adoptării acestei ordonanțe de concediu și se încadrează la categoriile care sunt exceptate de la plata cotizației ei vor fi scutiți de la plata cotizației începând cu data de 1 aprilie, deci retroactiv", a mai spus Constantin.