Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate au anunțat într-o declarație scrisă că extinderea mandatului „ar încuraja liderii națiunii insulei divizate să profite de această oportunitate a progreselor recente din negocieri, pentru a asigura un acord comprehensiv a disputei dintre ei”. 

Consiliul a ceruit implementarea măsurilor de creștere a încrederii și a cerut liderilor din Ciprul turc și cel grec să facă eforturi pentru a ajunge la o înțelegere pe problemele importante. 

Misiunea ONU urma să se încheie în 31 ianuarie 2017. Misiunea ONU de menținere a păcii în Cipru datează din 1964, fiind una dintre cele mai longevive care operează la nivel global, în acest moment. 

Insula din estul Mediteranei este divizată într-un stat turc cipriot, în partea de nord, și unul grec în sud, după o lovitură militară din 1974, urmată de operațiuni de pace, cu Turcia ca putere garantă. 

Procesul de pace a fost întrerupt de mai multe ori, în ultimii ani, cele mai recente runde de negocieri desfășurându-se în Elveția, la începutul acestei luni, sub auspiciile țărilor garante: Turcia, Grecia și Marea Britanie. 

Celor două părți li s-a cerut, în egală măsură, să permită accesul geniștilor pentru deminaree și înlăturarea minelor care au rămas în zona tampon dintre cele două state – Ciprul de nord (turcesc) nefiind recunoscut de comunitatea internațională.