Oţelea critică, Gaţu îi răspunde obraznic

Oţelea critică, Gaţu îi răspunde obraznic

Antrenorii români cu angajamente la cluburi n-au voie să comenteze prestaţia naţionalei feminine, altfel riscă să fie amendaţi.

Îmbuibată cu victorii inutile în partide amicale, naţionala feminină de handbal a României clachează lamentabil, cu o regularitate revoltătoare, la marile competiţii internaţionale. Reprezentativa tricoloră a făcut primul pas strâmb la Europenele din Norvegia şi Danemarca, joi seară, deşi avea statut de favorită şi este socotită de specialişti cea mai experimentată formaţie prezentă la turneul final.

Numai că echipa plecată la Euro fără obiectiv, situaţie ideală pentru a-i absolvi de orice răspundere pe antrenori, jucătoare şi pe conducerea federaţiei, în eventualitatea unui eşec, s-a impiedicat acum două zile de Danemarca, scor 22-25, iar astăzi, de la ora 19.45 (în direct la TVR 2), are un alt obstacol care, la prima vedere, pare unul de depăşit, Serbia, formaţie care n-a supărat pe nimeni în Grupa A.

Având în vedere diferenţa de valoare existentă între cele două selecţionate înainte de startul întrecerii, se poate spune că România s-a făcut de râs în meciul cu Danemarca. Numai că puţini antrenori de la noi sunt dispuşi să pună degetul pe rană şi să-şi exprime sincer părerea despre prestaţia slabă a tricolorelor şi, mai ales, despre lipsa de reacţie a selecţionerului Radu Voina, care, în prima jumătate a reprizei secunde, a privit neputincios cum România încasa gol după gol, cerând timp de odihnă abia după ce nordicele şi-au luat un avantaj liniştitor. Tadici va plăti pentru declaraţii

Ne puteți urmări și pe Google News

Explicaţia pentru care tehnicienii refuză analiza obiectivă are legătură cu faptul că Federaţia Română de Handbal a instaurat dictatura. Comitetul Executiv le-a pus pumnul în gură antrenorilor care fac comentarii "nealiniate" despre echipa naţională. Respectivii sunt chemaţi la Comisia de Disciplină şi sunt pedepsiţi pecuniar. Iar dacă nu plătesc amenda, nu sunt lăsaţi să stea pe bancă la meciuri!

Gheorghe Tadici, fostul selecţioner al tricolorelor şi cel care a dus România până pe locul doi la Mondiale, a fost cel mai des chemat la comisie, iar în curând va fi din nou convocat la raport, după ce a declarat: "Nu înţeleg cum o echipă naţională se poate duce la un Campionatul European sau Mondial fără obiectiv. N-am mai auzit aşa ceva în ultimii 35-40 de ani, fie că a fost vorba despre sporturi de echipă sau individuale. S-ar putea ca eu să fiu depăşit, să nu înţeleg". Pentru aceaste vorbe, Tadici ar putea scoate din buzunar între 1.000 şi 1.200 de lei. Cristian Gaţu, şeful federaţiei, o ţine însă pe-a lui: "Fugiţi deaici, nu e adevărat că nu le dăm voie antrenorilor să vorbească!".

"E o problemă să nu intervii atâta timp"

Unul dintre cei curajoşi este generalul Cornel Oţelea, fost antrenor al naţionalei femnine, plecat între timp de la federaţie: "Rezultatul cu Danemarca nemulţumeşte. Este o mare surpriză. Din păcate, una neplăcută. Danemarca este o echipă în formare, iar România este una consacrată, care trebuia să confirme primul meci. Pasul doi trebuia făcut cu convingere. Am avut slăbiciuni, multă labilitate psihică. Au fost 14 minute fără gol marcat. S-ar fi impus o intervenţie a băncii tehnice, pentru a fractura momentul bun al danezelor. E o problemă să nu intervii timp de atâtea minute. Prin prisma acestui rezultat, ar fi nevoie de un psiholog".

Ceea ce s-a întîmplat în startul reprizei secunde, când România a marcat doar de două ori în 17 minute, fără ca Voina să ceară timp de odihnă, este emblematic pentru problemele psihice ale jucătoarelor şi despre lipsa de fermitate a selecţionerului.

În plus, în pauze, Voina, tehnician dat afară de la Oltchim fiindcă nu şi-a îndeplinit obiectivul cu o echipă stelară (câştigarea Ligii Campionilor), nu oferă nicio indicaţie tactică, dând mesaje de genul: "Dacă putem să dăm gol, bine, dacă nu, măcar să nu luăm!".

"Să-şi vadă de pensia lui!"

Cristian Gaţu, preşedintele federaţiei, vede totul în roz. "Trebuie să aşteptăm următoarele meciuri. Să nu ne grăbim. Suntem încă la mâna noastră. Dacă vom câştiga toate meciurile, ajungem în finală. Nu vă mai luaţi după Tadici şi după alţii ca el! A spus Oţelea că avem nevoie de un psiholog la echipă? Să-şi vadă de pensia lui! Loturile de băieţi şi de fete au psiholog!". "Am alte priorităţi decât să fac dialog cu preşedintele federaţiei. Eu am spus chestiuni de bun-simţ!", a venit replica fostului campion mondial.

GRUPA A

Rezultatele de joi

  • Serbia - Spania 23-26
  • România - Danemarca 22-25

Clasament:

Echipa

M

V

E

Î

GM

-

GP

Pct

1.

Danemarca

2 2 0 0 50

-

42 4

2.

România

2 1 0 1 52

-

51 2

3.

Spania

2 1 0 1 52

-

53 2

4.

Serbia

2 0 0 2 43

-

51 0

Meciurile de astăzi:

  • România - Serbia (ora 19.45, TVR 2)
  • Spania - Danemarca (ora 21.45, Dolce Sport)

EXPLICAŢII PENIBILE

Din interes, Vasile Stângă a văzut alt meci

Vasile Stângă, selecţionerul reprezentativei masculine a României, şi tehnicienii apropiaţi federaţiei dirijate de Cristian Gaţu, aşa cum este cazul Marianei Târcă, antrenoare care pregăteşte reprezentativa feminină de tineret, nu suflă o vorbă de rău despre gafele tactice comise la Europene de Radu Voina. Vasile Stângă a oferit ieri câteva explicaţii jenante, dând vina pe arbitrii, pentru eşecul cu danezele!

"Arbitrii au lăsat jocul prea dur şi la câteva faze n-au dat avantaj pentru noi. Astfel, fetele şi-au pierdut concentrarea, direcţia porţii. Cât despre deciziile antrenorului, prefer să nu le comentez. Este un coleg de-al meu şi nu-mi permit să spun ceva", ne-a declarat fostul mare internaţional Stângă, care este mai cunoscut fiindcă a adus jocul Bingo în România decât pentru performanţele obţinute ca antrenor.

La rândul ei, Târcă a declarat zilele trecute, într-un interviu acordat EVZ, că naţionala României poate câştiga titlul continental.