6 mai

 

Orson Welles și Ziua Eliberării. HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR

 

Pe 6 mai s-au născut: Sigmund Freud, Orson Welles, Rudolph Valentino, Stewart Granger, Tony Blair, George Clooney, Dorel Dorian, Ion Vlasiu.

În calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Dreptul Iov, Mamant, Pahomie şi Ilarion. În calendarul mobil continuă Săptămâna Luminată. Nimic în „Kalendar”, altă zi de muncă a dacilor.

 

Astăzi îl pomenim pe George Orson Welles. O personalitate importantă, pentru mine.

Probabil că vă mai amintiţi (sau nu) despre „Citizen Kane”. Considerat de „American Film Institute” cel mai bun film al tuturor timpurilor. Pentru mine este pe locul doi, pe primul loc în preferinţele mele este „Gone with the Wind”.

Orson Welles este prototipul geniului neînţeles de timpul lui. El este cel care a dezlănţuit adevăratele puteri din multimedia. În primul rând mă refer la fantastica adaptare a „War of the Worlds” pentru radio, o succesiune de reportaje şi ştiri de la faţa locului întrerupte de muzică, din 1938. O emsiune radio pentru Halloween, dar care a stârnit panică şi teroare pe tot teritoriul Statelor. Au crezut că extratereştrii de pe Marte chiar invadau America!

Inovator genial, el este cel care a depăşit tabuul teatrului lui Shakespeare. În versiunea lui, „Macbeth” se desfăşura în magia vodoo, iar soldaţii din „Iulius Cezar” purtau uniforme naziste.

Respins de materialistul Hollywood, Orson Welles se autoexileză în Europa unde inventează mai tot ceea ce se foloseşte în multimedia modernă. El este cel care, din lipsa banilor şi a mijloacelor, spun unii, a inventat procedeul prin care este filmat cu mai multe camere, în mai multe locaţii, un singur actor. Welles prindea câte un actor celebru, aflat în vacanţă în Europa şi îl filma spunând toate replicile filmului său. Uneori nici nu se ştia cine va fi partenerul sau partenera. Procedeul este la baza celui mult folosit în industria filmului modern, cel de a pune un actor să joace în faţa unui „ecran albastru” urmând ca decorul şi eventualii figuranţi să fie adăugaţi ulterior, digital.

Mă întreb ce ar mai fi inventat astăzi, cu tehnologia modernă, regizorul Orson Welles. Răspunsul nu este, însă, foarte departe dacă ne uităm la operele cinematografice ale lui Quantin Tarantino!

 

Printr-o ciudată derulare a vieții, pe când mă întrebam ce ar fi făcut Orson Welles cu tehnologia media modernă, am primit un articol de la corespondenta mea M. din Olanda.

Olanda a sarbatorit pe 5 mai ,,Ziua Eliberării”: o sarbatoare publica in care Olanda comemoreaza sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial, acum 76 de ani. In acest an este și o zi in care reflectam asupra libertatii, democratiei si drepturilor omului. Cu toate acestea, sarbatoarea din 5 mai a fost limitata pentru a doua oara la rand, din cauza masurilor distopiei sanitare.

Astazi, libertatea trebuia sarbatorita intr-un mod diferit decat de obicei. Nu au existat festivaluri, nici focuri de artificii, nici helicoptere cu ambasadorii libertatii.

Cu toate acestea, a avut loc o prelegere de 5 mai a Cancelarului german Merkel, printr-o conexiune live din Berlin. Dansa, nu numai ca a abordat memoria celui de-al doilea Razboi Mondial, dar a mentionat si inconvenientul celebrarii libertatii intr-un moment al masurilor de restrictionare a libertatii. Și, a răspuns la câteva întrebări, online.

Cum este pentru doamna Merkel, a vrut sa știe un student, ,,sa fie forțată să impuna restrictii asupra libertații altor oameni?”

Cancelarul a fost clar despre acest lucru: ,,Nu este deloc bine. Am trait in libertate începând cu anul 1989, dupa căderea Zidului Berlinului. Si acum, in calitate de Cancelar, limitez libertatea oamenilor. Desigur, intr-un mod legal si impreuna cu guvernul, dar suntem conștienti că nu este bine.”

Doamna Merkel a vorbit despre ,,libertatea in responsabilitate”, in lumina ,,amenintarii pentru sanatate si viata cauzata de un virus”.

In mai multe locuri din Olanda, astazi au  fost demonstratii pentru libertate si impotriva masurilor distopiei sanitare. In Haga, printre altele, cateva sute de oameni au venit la un protest al grupurilor de actiune Olanda in Revolta si Adevarul Virusului.

Protestatari s-au adunat și la Amsterdam, ,,pentru a comemora cum era sa traiești in libertate”. Secretarul de stat (demisionat) Knops a calificat demonstratiile ca fiind inadecvate pentru ziua de astazi.

Focul Eliberarii a fost aprins la miezul noptii in Wageningen, traditie de 5 Mai. Acest lucru s-a intamplat in timpul  unui spectacol de lumina pe fatada hotelului De Wereld, unde au avut loc negocieri in 1945 cu privire la capitularea germana in Olanda.

In Haga, Prim-Ministrul (demisionat) Mark Rutte a aprins Focul Eliberarii, isotit de muzica Ambasadorului Libertatii Davina Michelle. Au existat de asemenea, tot felul de sarbatori si festivaluri de libertate online, iar supa speciala Freedom a fost distribuita in mai multe locuri in tara.

Inchei aici, pentru aceasta zi deosebita, lasand alte noutati, cu speranta, pentru ziua de maine.

Mulțumesc mult M., ești o corespondentă model, la care țin foarte mult! Am mai primit corespondență din State, Canada, Franța, Rusia, Cehia, Polonia și încă vreo două duzini de țări. Am ce citi!

 

Se mișcă lumea, din cauza distopiei sanitare există un efect invers, se vorbește despre libertate, națiune și credință. Și la noi. Unii politicieni, dar și mulți particulari. Se și cântă, iată https://www.youtube.com/watch?v=658znPzUV8o. Parcă aș fi scris eu versurile, dar le-au scris vecinii mei din Sălăjan. Puya și Sișu. Dar și se scrie, iată https://buna-vestire.net/2021/05/duhoarea-adevarata-pandemie.html.

 

Ne așteaptă vremuri interesante și istorice, fiți pregătiți, pentru că mâine vine, implacabil, o altă zi!

 

 

HOROSCOP      6   mai   2021

 

BERBEC   Vorbeşte, explică, comunică, nu fi mai enigmatic, mai tăcut decât trebuie! Trebuie să stabileşti unele lucruri cu cei din jurul tău. Dar, atenţie, astăzi sunt şi unele obstacole în calea ta! Îţi e greu să te împarţi, trebuie să fii în mai multe locuri în acelaşi timp! Nu încurca lucrurile, nu amesteca plăcutul cu utilul, viaţa profesională cu cea personală! Nu te grăbi, zâmbeşte! Păstrează-ţi calmul şi umorul mai ales în relaţiile de familie. Veşti bune de departe. Nu cheltui mai mult decât ţi se pare rezonabil.  Nu întotdeauna un preţ mare înseamnă şi o calitate bună. Relaxează-te!

TAUR   Astăzi trebuie să-ţi precizezi poziţia, să te faci auzit, cei din jurul tău să-ţi ştie atitudinea şi opiniile tale. Ezitările tale sunt reflexele unor situaţii trecute, dar care, mai te dor! Evită deciziile care duc la schimbări majore si mai ales nu te repezi să tragi concluzii. Unele lucruri sau persoane pot întârzia din cauze obiective, meteorologice, vremea este aşa cum este! Nu crede tot ce ţi se spune şi nu te lua după sfaturi. Propria inteligenţă şi intuiţia pot rezolva situaţia. Atenţie la haosul general, la dogma distopiei sanitare şi la condusul maşinii.

GEMENI  Eşti distrat, preocupat. Treci printr-o perioadă dificilă, poate primăvara e de vină, dar cu siguranţă superficialitatea ta şi faptul că laşi totul în ultima secundă. Planifică, nu doare! Simţi că tensiunea urcă şi lucrurile nu merg bine. Este momentul să-ţi manifeşti dezacordul şi să propui soluţii bune, sigur dacă depinde de tine. Dar, nu te mai îngrijora pentru generalităţi! Domeniile favorizate astăzi sunt cele ale relaţiilor umane, ale legăturilor de rudenie. Cu toate că este o zi fastă, evită nepăsarea şi nerăbdarea.

RAC   Începi să înţelegi, mai bine, ce se petrece. Ţi-a luat ceva timp şi resurse, dar rezultatul merită! Eşti înclinat să dai azi toată atenţia ta celor aflate, să reacţionezi. Mai aşteaptă… O zi inspirata pentru strategii complicate.  Îţi place să monopolizezi atenţia anturajului şi să intri într-un vortex de trăiri din cele mai interesante. Amintirile, însă, nu-ţi dau pace… Fii prudent şi precaut, când discuti, negociezi şi mai ales în convorbirile la telefon! Odihneşte-te mai mult şi evită discuţiile în contradictoriu, mai ales astăzi, mai precis, pe seară. În această perioadă nu prea este bine să călătoreşti pe distanţe lungi.

LEU   E cazul să joci la scor alb, armistiţiu, să fii prudent acasă, pe drum, sau la serviciu. Curajul serveşte când ai aliaţi puternici şi eşti sigur de victorie. Atenţie la potenţialii ostili! Eşti tentat sa cheltuiesti mult şi nejustificat, fiind doar o descarcare din cauza unei instabilitati emotionale trecatoare. Astăzi te poţi juca de-a “contabilul”. Ai de facut socoteli… Ziua de astăzi este un segment de timp contradictoriu. Este, în primul rând, o contradicţie între planurile şi dorinţele tale şi răspunsul anturajului. Posibile discuţii aprinse, până la urmă pentru probleme minore. Temperează-ţi partenerii de viaţă prea focoşi.

FECIOARĂ   Nu-ţi pierde timpul cu amănunte nesemnificative şi oameni rudimentari. Reuşeşti doar să te enervezi degeaba! Nicio aşteptare nu poate dura la nesfârşit, astăzi poţi primi nişte veşti! O zi în “dinţi de fierăstrău”! Când sus, când jos, când rege, când cerşetor! Evenimentele se bulucesc, timpul nu-ţi mai ajunge, dar paradoxal, te simţi bine. O veste poate să fie motivul! Este şi o perioadă mai deosebită în care ai fel de fel de idei trăsnite şi de păreri ciudate. Despre lume, femei, bărbaţi şi dragoste… imaginaţia ta, nu îţi dă pace! Dă curs inspiraţiei, creaţiei şi nu te lua după corbii croncănitori de veşti rele de pe la televiziuni.

BALANŢĂ   Este bine să-ţi îndrepţi atenţia către asociaţi, parteneri sau colegi, ca să nu ai decepţii mai târziu. Sunt favorizaţi nativii din comerţ, educaţie, învăţământ, medicină şi administraţie. Norocul îţi surâde astăzi! Trebuie spus că meriţi acest lucru. Chiar dacă nu reuşeşti întotdeauna, adesea încerci să păstrezi un climat plăcut, de pace şi armonie, la serviciu şi acasă! O decizie nu se dovedeşte foarte inspirată. Trebuie să continui cu datele pe care le ai, pentru că situaţia în cauză nu a fost sub controlul tău. Concentrează-te asupra lucrurilor importante în cursul prânzului. Fii foarte precis şi direct, atît în comunicare cât şi, mai ales, în analiză şi sinteză.

SCORPION   Serviciul sau problemele de acasă te stresează astăzi mai puţin. Accepţi că trebuie să ignori ceea ce nu poţi controla şi te simţi mult mai bine. Regăseşti plăcuta bucurie de a trăi! Astăzi revin în atenţie nişte proiecte sau idei din trecutul mai mult sau mai puţin îndepartat. Alianţele sunt bune daca poţi sa le controlezi in mod eficient.  Nu forţa hotărîrile importante. Stai si reflectază! Stelele spun ca ar fi o perioada buna de noi aliante si noi jocuri. Oricum, păstrezi status quo, dar nimic nu mai este cum a fost, iar ceea ce se va intampla nu este chiar exact cum doreai. Însă, poti incepe schimbarile pe care le ai de mult in minte.

SĂGETĂTOR   Eşti debusolat, nu ştii la care sfânt să te rogi! Dacă e vorba de amor, confuzia te face seducător, dar nu este acelaşi lucru dacă eşti la serviciu! Concentrează-te, ca să nu pierzi bani! Un Vărsător sau un Leu, sau alte persoane din semne de aer şi foc te pot ajuta astăzi. Este, însă, bine să nu intri în conflicte cu persoane născute în semne de apă şi mai ales de pământ. Este ziua cheltuielilor si a grijilor nefondate. O mulţime de persoane vin la tine cu mana intinsa, sau primesti facturi cat cuprinde, arată aspectele lui Mercur şi Jupiter.  Unele justificat, altele nu! A doua parte a zilei este mai bună, iar seara chiar foarte bună.

CAPRICORN   Trebuie să cooperezi, să fii clar, transparent, cu cei cu care lucrezi, la serviciu, sau te distrezi, în timpul liber. Aşa poţi evita neînţelegerile producătoare de momente jenante, de gafe! Nu eşti în apele tale astăzi, pentru că, probabil, pe plan sentimental este momentul unor discuţii. Îţi este greu să te concentrezi, aşa că dacă depinde de tine, amână tot ce poţi! Planurile facute astăzi aduc în viitor rezultate bune. Stelele au un moment de transparenţă. Comunică cu prietenii. Veşti bune şi programe de distracţie. Evită spaţiile largi cu prea mult curent şi locurile aglomerate. Nu călători pe întuneric, sfat general valabil!

VĂRSĂTOR    Ai unele veşti interesante, oportunităţi, atât pe plan profesional cât şi sentimental. Depinde, dacă eşti la muncă, să nu ratezi ocaziile! Analizează cu atenţie înainte să spui da, sau nu! Problema ta: nu analizezi evenimentele, nu aprofundezi, decât când este prea târziu! În domeniul sentimental acest lucru te face să suferi inutil şi nejustificat. Astăzi încearcă să fii mai subtil!  Controleză anumite tendinţe extravagante, mai ales în domeniul cheltuielilor şi al distracţiilor costisitoare.

PEŞTI   Astăzi stai la umbră, la propriu şi figurat, fereşte-te! Sigur, “politica struţului” e bună când eşti struţ! În ziua de azi nu poţi să stai în afara lumii decât dacă eşti un anahoret. Încercă să-ţi pui de acord interesele tale cu mersul general al vieţii! Schimbările bruşte de direcţie trebuie evitate, în viaţă, în afaceri, în dragoste ca şi pe şosea. Trebuie sa te intorci la radacini, în trecut – spune horoscopul tău – ca sa gasesti explicatii şi soluţii pentru prezent. Eşti şi într-o perioada uşor vulnerabilă, atenţie la izbucnirile emoţionale!