Din refugiile lor din Siria şi Iraq, organizaţia jihadistă a difuzat o foaie volantă prin intermediul newsletter Al Naba. Grafica este acceaşi cu aceea a celor ce se găsesc pe întreaga planetă. În josul paginii este logoul care în general ameninţă pe necredincioşi şi promite măceluri. Indicaţiile sunt aceleaşi, adoptate pretutindeni, dar ISIS le face ca venind din cuvintele divine.

Iată şi foaia volantă a jihadiştilor: „A te proteja de boli, este impus de către Profet”

Textul, tradus de cercetătorul britanic Aymen Jawad Al-Tamimi, începe amintind că pentru Profet este o obligaţie să se ferească de boli şi deci să se apere de contagieri, devenind astfel un fel de lege coranică. Pe care ISIS a făcut ca prin violenţă să fie respectată. Epidemia, potrivit lor nu loveşte oricum ci urmează voinţa Domnului şi pentru asta e nevoie să se caute refugiu în credinţă.

Şi sfaturile practice, sau mai bine zis ordinele operative se nasc direct din cuvintele lui Mahomed.

Distanţa de siguranţă? „Trebuie să fugi de cine este atins de lepră ca şi cum ai vrea să scapi de un leu care te urmăreşte”.

Izolarea? „Trimisul lui Allah a spus că nu trebuie nici să intri dar nici să ieşi din ţinutul contagiat. Cine acceptă răbdător evenimentele, ştiind că va fi doar cel de Sus cel care va alege victimele, va fi recompensat ca şi martirii”.

Bineînţeles trebuie să-ţi acoperi gura când se strănută sau se tuşeşte. Nu trebuie lăsate vasele care conţin alimente sau apă descoperite. A se spăla de trei ori pe mâini înainte de a atinge alimentele.

Sunt imperative divine, extrase din cele mai vechi lecturi ale Coranului şi deci fac parte din Sharia (legislaţia islamică). Pe care Statul Islamic impune să fie respectată. Metode foarte diverse pentru a ajunge la aceleaşi obiective ale guvernelor laice: oprirea undei de propagare a coronavirusului, informează La Repubblica