Evenimentul Zilei > Economie > Ordonanţa 114 criticată şi de ANRE
Ordonanţa 114 criticată şi de ANRE

Ordonanţa 114 criticată şi de ANRE

Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, a declarat că taxa de 2% din cifra de afaceri pe care trebuie să o plătească companiile energetice către Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), conform OUG 114/2018, este exagerat de mare.

"Cu două zile înainte de aprobarea OUG 114, ANRE a aprobat contribuţiile pe care trebuie să le plătească companiile licenţiate în 2019, era vorba de 0,1% din cifra de afaceri. Comparativ cu această valoare, contribuţia de 2% din OUG 114 este exagerat de mare, trebuie să fim sinceri. Noi nu avem nevoie de aceşti bani pentru funcţionarea normală a autorităţii. O contribuţie de 0,1% din cifra de afaceri era suficientă", a spus, marţi, Bege, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, ANRE va propune în următoarea perioadă modificarea legislaţiei, astfel încât aceşti bani să poată fi folosiţi pentru a finanţa proiecte de eficienţă energetică. În prezent, contribuţia trebuie să meargă în bugetul ANRE, care este autoritate autonomă, finanţată integral din venituri proprii, independentă decizional, organizatoric şi funcţional, conform legislaţiei în vigoare.