În câteva ore, Ungaria, care şi-a baricadat granițele din 1 septembrie, le-a redeschis pentru ţările din Grupul de la Vișegrad (V4).  Pe 31 august, după-amiaza, pe marginea celui de-al cincisprezecelea Forum strategic de la Bled (Slovenia), prim-ministrul ceh Andrej Babis a obținut de la omologul său ungar, Viktor Orbán, pentru concetățenii săi care şi-au rezervat vacanţe în septembrie, dreptul acestora de a intra în Ungaria, cu condiția să prezinte rezultatele unui test negativ Covid-19, nu mai vechi de cinci zile.

În aceeași seară, Budapesta a anunțat prin vocea ministrului Afacerilor Externe, Péter Szijjártó, extinderea acestui regim la polonezi și slovaci „pentru că țările Grupului Vişegrad s-au apărat deosebit de bine împotriva primului val de coronavirus”, a scris pe Facebook șeful diplomației ungare, citat de „Origo”. Potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, Polonia, cel mai afectat membru al cvartetului, a înregistrat în medie 700 de cazuri zilnice la sfârșitul lunii august, de șapte până la opt ori mai puțin decât ​​Franța.

Totuşi, este vorba despre un „tratament de favoare de neînțeles, având în vedere creșterea considerabilă a cazurilor în regiune”, denunță portalul 444.hu . „Dincolo de faptul că scapă de interdicția de intrare care vizează străinii nerezidenți, cu excepția cazului în care există o scutire de la poliție, cehii, polonezii și slovacii sunt chiar privilegiați față de ungurii care locuiesc în străinătate, obligați să efectueze o carantină de care pot scăpa doar cu un test negativ efectuat în Ungaria”, adaugă site-ul.

De sâmbătă, 29 august, în timpul unei reuniuni a celulei de criză naţională Covid-19 „fără mască și distanţare”, scrie „Népszava”, Viktor Orban a invocat teama de un al doilea val care „bate la ușile” ţării ca motiv al închiderii frontierelor ungare anunțate cu o zi înainte. Și chiar dacă turiștii cehi, polonezi sau slovaci și-au anulat sejururile în ciuda undei verzi a Budapestei, „companiile s-au adaptat la context și al doilea val nu va paraliza țara”, scrie ziarul „Magyar Nemzet”.

Articol de Joël Le Pavous

Sursa: Rador