Incidentul care i-a umbrit seara premierului României a avut loc chiar în timpul ședinței de guvern condusă de acesta.

Ludovic Orban a fost nevoit să întrerupă ședința pentru a cere o nouă mască, întrucât cea pe care a purtat-o de la începutul evenimentului s-a rupt la un moment dat.

Pentru a respecta întocmai prevederile legale, și anume obligativitatea purtării măștii în spațiile închise, acesta s-a văzut nevoit să întrerupă preț de câteva momente conferința și să ceară colegilor o altă mască, nouă.

Momentul a fost surprins în direct de camerele de televiziune. Premierul nu și-a dat jos masca până nu i-a fost adusă una nouă și a ținut-o cu mâna.

VIDEO AICI


Premierul Ludovic Orban a anunțat, joi seara, că vor fi adoptate prin hotărâre de guvern noi măsuri de relaxare care vor intra în vigoare începând cu data de 15 iunie, ultima zi în care este valabilă actuala stare de alertă.

„În cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă am decis să propunem pentru hotărârea de guvern reluarea unor activităţi şi o serie de alte măsuri de relaxare. În primul rând, am să mă refer la o măsură extrem de importantă, care priveşte izolarea la domiciliu pentru persoanele care vin din alte ţări.

Institutul Naţional de Sănătate Publică va aplica o metodologie de evaluare a nivelului de răspândire a infecţiilor de răspândire cu coronavirus în celelalte ţări. În baza acestei metodologii se va acorda un indicator, un coeficient, privitor la nivelul de răspândire pe baza analizei numărului de infectări medii din ultimele 14 zile. Toate ţările care vor avea un coeficient sub coeficientul de 5 vor intra în măsura de exceptare de la obligaţia de izolare la domiciliu pentru 14 zile pentru cetăţenii care vin din aceste ţări”, a explicat Ludovic Orban în cadrul şedinţei de guvern.

Premierul a dat câteva exemple de state cu un nivel redus de răspândire a noului coronavirus.

„Este vorba de ţări cu un nivel redus de răspândire – Austria, Bulgaria, Grecia şi alte ţări de la nivel european unde este evident că şi în baza, ca să spun, evaluării care este aplicată şi în alte ţări, evaluarea pe care o face INSP, o face pe baza unei metodologii care este recomandată de la nivel european. Este într-un fel normal să renunţăm la această măsură de izolare care creează probleme pentru foarte multe categorii de cetăţeni. (…)

De asemenea, traficul aerian cu toate aceste ţări care sunt sub coeficientul de cinci, pentru care nu va mai fi necesară izolarea la domiciliu, va putea fi reluat – sigur, în baza hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, pe baza evaluării care este făcută de INSP”, a spus Orban.