Editura Evenimentul si Capital

Orban îl contrazice pe Iohannis: „Prezumția de nevinovăție funcționează în politică”

Ludovic Orban. FOTO: RĂZVAN VÂLCĂNEANŢU
Autor: | | 2 Comentarii | 8790 Vizualizari

Președintele PNL, Ludovic Orban, nu este de acord cu opinia președintelui Klaus Iohannis potrivit căruia un politician care ajunge în fața justiției nu mai beneficiază de prezumția de nevinovăție. Într-un interviu acordat „Evenimentului zilei”, Orban nu și-a ascuns nemulțumirea față de planul fostului premier Dacian Cioloș de a-și înființa un partid și a catalogat demersul drept o acțiune de rupere a electoratului de dreapta. Recunoaște că este foarte greu să se formeze un Guvern fără PSD și spune că nu vorbește cu liderii coaliției de guvernare, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.

Ionel Dancu: - Pe cine va susține PNL la prezidențiale?

Ludovic Orban: - Pe Klaus Iohannis. Este o decizie a Congresului.

- Își dorește să candideze din nou? Cred că da. Nu văd de ce nu ar candida. După modul în care și-a exercitat mandatul de președinte nu există niciun temei care să pună la îndoială o nouă candidatură.

- Ce relație are PNL cu Președintele?

- ​O relatie normală, de parteneriat. Susținându-i candidatura la președinție, PNL s-a angajat să fie un susținător al proiectului prezidențial.

- Aveți un dialog constant cu Președintele?

- Cu siguranță.

Vă consultați pe anumite probleme de actualitate?

- Da.

- Ne puteți da un exemplu?

- Nu vă pot da niciun exemplu. Se poate vedea că în foarte multe puncte noi avem o poziție, sigur, chiar dacă nu coincide poziția, dar avem poziții apropiate, de la critica la adresa instabilității fiscale, a instabilității politice și guvernamentale, până la poziția pe educație, justiție, politică externă.

- Ați spus că v-ați simțit afectat că Președintele nu a preferat varianta alegerilor anticipate.

- Am spus că a fost o diferență dar că îi respect decizia și că am convingerea că în spatele acestei decizii a stat o rațiune extrem de solidă.

- PSD a oferit opoziției de două ori șansa să formeze alt Guvern, prin răsturnările cabinetelor Grindeanu și Tudose. Cum vă explicați că nu ați reușit să formați un Guvern de dreapta?

Asta e o întrebare retorică. Deci avem un Parlament rezultat în urma alegerilor din 11 decembrie. În acest Parlament ceea ce este Opoziția azi nu a putut să adune un procent mai mare de 35%. Vă aduceți aminte că și după căderea Guvernului Grindeanu am demarat negocieri deja două partide și-au dat acordul să încercăm formarea unui nou Guvern după care ne-am oprit aici, UDMR, ALDE și PSD rămânând în înțelegere.

Un Guvern este format din majoritatea parlamentară, iar la ora actuală structura Parlamentului ar putea permite foarte greu formarea unui Guvern fără PSD. Practic, pentru formarea unui Guvern fără PSD ar fi necesară coalizarea tuturor celorlalte formațiuni, un lucru care este extrem de dificil pentru că la ora actuală Tăriceanu și liberalii oportuniști sunt lipiți ca marca de scrisoare de PSD, de altfel s-au transformat într-un PSD mai mic, iar UDMR-ul deși la nivel european face parte din familia partidului popularilor europeni se simte foarte bine alături de socialiști în România.

Asta este realitatea. Trăim cu un Parlament care este rezultatul votului exprimat în 11 decembrie. Din cauza asta noi am considerat că dacă este posibil, formula cea mai favorabilă este să ne întoarcem la oameni, pentru că s-au produs mutații majore și este din ce în ce mai evident pentru un număr copleșitor de români că PSD a câștigat alegerile prin minciună, prin fraudă morală și că se ocupă de cu totul și cu totul alte lucruri decât a promis în campania electorală.

- Ați măsurat dacă mâine ar avea loc alegeri parlamentare care este scorul prognozat pentru PNL?

Cu siguranță avem măsurători și PNL este, practic, singurul partid care a crescut și a crescut semnificativ, mai ales după Congres. PSD-ul este într-o cădere pronunțată. După alegeri au avut un bonus de victorie, o creștere în încredere și intenție de vot, iar la ora actuală au pierdut aproape 20 de procente față de ianuarie 2017.

Iar sondajele încă nu reflect realitatea opțiunilor populației, pentru că una sunt alegerile, alta sunt sondajele. Iar dacă se va ajunge la anticipate, repet, procedura este dificilă, este o procedură care presupune existența unei crize politice, și neinvestirea a două Guverne succesive, cu siguranță lumea care s-a săturat de PSD se va mobiliza la vot.

- Cu ALDE aveți un dialog?

- Păi dialogul nostru este cum l-ați văzut. Și am văzut că dumneavoastră ați dat doar ce-a spus Tăriceanu despre mine. Tăriceanu m-a făcut pe mine „Fată în casă a Statului Paralel”, iar eu i-am răspuns că nu pot să fiu fată în casă pentru că eu nu știu ce a aia Statul Paralel. Sigur, statul paralel cu legea, condus de PSD, pot să înțeleg. În schimb toată lumea vede că Tăriceanu e fată în casă la PSD. Avem dialog…

De altfel, nu mă așteptam ca niște oameni care poartă eticheta de liberali să accepte măsuri de creștere a fiscalității, de distrugere a autonomiei locale, de intervenție economică a statului, de creare de inechități. De-aia am spus că ALDE a devenit un PSD mai mic. Iar Tăriceanu, în afară de răfuiala cu procurorii DNA, nu mai are niciun subiect.

- De când ați devenit președinte PNL, ați încercat să discutați cu Tăriceanu?

- Nu l-am sunat.

- De ce?

- Păi de ce să-l sun? Așa cum nu l-am sunat pe dl Dragnea, așa nu l-am sunat nici pe dl Tăriceanu. De altfel, un om care nu mă salută în public, e foarte greu să-l sun. Adică asta este o chestiune care deja depășește granița celor șapte ani de acasă. Dar eu îl salut, pentru că, asta e, așa m-a învățat mama, să salut. În momentul de față nu ai ce să discuți. Nu există nicio diferență între PSD și ALDE.

- Cu UDMR a părut că ar putea exista o colaborare. Ce s-a întâmplat?

- UDMR are protocol de colaborare parlamentară cu PSD și sprijină aproape toate legile PSD. Orice încercare de discuție pe care am avut-o s-a soldat cu un eșec. Adică s-a soldat cu prelungirea pentru încă o sesiune a protocolului cu PSD. De altfel, se simt foarte bine împreună, cel puțin la nivelul liderilor UDMR. E foarte greu, deocamdată, să clintești UDMR din relația pe care o are cu PSD-ul.

S-a și văzut că această relație are un preț: legea de înființare a liceului catolic, a existat promisiunea lui Dragnea de votare a micșorării pragului pentru folosirea limbii materne în administrație care până la urmă nu a fost onorat. Pe de altă parte, UDMR-ul a asigurat majoritatea pentru coaliția PSD-ALDE la votul pe legile justiției. Aici dacă ați urmărit, președintele PPE, Joseph Daul, a și criticat această atitudine din partea UDMR.

UDMR uită însă că și cetățenii români de etnie maghiară sunt în egală măsură afectați de politice catastrofale ale Guvernelor PSD-ALDE, de instabilitatea politică, de harababura fiscală, de scăderea veniturilor, de nerespectarea promisiunilor electorale.

- Din ce-mi spuneți putem trage o concluzie că până în 2020 la alegerile parlamentare scena politică românească e condamnată între ghilimele la o guvernare de stânga, în jurul PSD?

- Nu cred că suntem condamnați. Pe măsură ce PSD își arată incompetența crasă, reaua-voință, din ce în ce mai mulți români se conving că PSD duce România spre prăpastie, și pot să apară în viitorul apropiat situații, momente, care să permită fie alegeri anticipate pentru că acestea sunt cele mai bune, relegitimarea prin votul cetățenilor, a Parlamentului, este cea mai bună soluție atunci când este clar că un partid care nu a fost votat în alegeri nu are capacitatea de a guverna, fie o formulă, să spun, de tranziție, care să permită o guvernare fără PSD. Nu exclud această variantă.

- Dacă PSD duce România spre prăpastie, cum ați zis, de ce alte partide îl sprijină?

- Să îi întrebați pe ei, nu mă întrebați pe mine. De ce mă întrebați pe mine? Pentru că au interese. Dacă ne uităm bine la cine compune și mai ales establishment-ul ALDE și UDMR vedem că sunt niște interese care nu sunt nicidecum interesele celor care i-au votat, ci sunt interesele personale ale conducerilor sau ale parlamentarilor sau ale altor categorii de lideri ai partidelor respective.

- Care este principala promisiune pe care formațiunile aflate la guvernare au făcut-o în campania electorală și nu au îndeplinit-o?

- Păi vă spun pentru promisiunile care ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018. În primul rând, nu a intrat în vigoare legea pensiilor, nu au adoptat noua lege, și mai mult decât atât, nu au aplicat legea aflată în vigoare. Dacă ar fi fost aplicată legea pensiilor în vigoare, fiecare pensionar ar fi trebuit să beneficieze de o majorare a pensiei, o creștere de 8% prin rotunjire, de la 1 ianuarie, a punctului de pensie, conform formulei din legea pensiilor.

Ei, prin legea bugetului de stat, au suspendat aplicarea acestui articol și nicio pensie nu crescut de la 1 ianuarie 2018 cu excepția pensiilor de peste 2.000 de ron, impozitate, care nu crescut pentru că au crescut pensiile, ci pentru că a scăzuti mpozitul pe venit de la 16 la 10 la sută.

Au promis zero impozit pe dividende, o minciună gogonată, nu doar că nu l-au anulat, dar pe lângă 5% cât era impozitul pe dividende, a mai apărut obligativitatea plății contribuțiilor pe sănătate pentru veniturile încasate de oameni din dividende, adică 10%, vă dați seama, a revenit aproape la nivelul anterior.

Au promis zero impozit pe terenurile agricole lucrate, promisiune importantă. Gândiți-vă că dacă există fermieri care s-au bazat pe această promisiune când și-au făcut planul de afaceri, în momentul de față s-au trezit cu ochii în soare.

Au promis dispariția contribuțiilor pentru activități independente, care și asta a fost o minciună gogonată. Zero impozit pentru medici.

Au promis creșterea salariilor în sectorul public cu 25%. Ca urmare a hocus-pocus-ului cu transferul contribuțiilor, nu numai că nu cresc cu 25% salariile, creșterea salariilor va fi de 4% a salariului net și sunt foarte multe salarii care nu vor crește sau salarii care scad. Am început să primim foarte mulți fluturași din foarte multe instituții de la diferite categorii de angajați care ne arată negru pe alb că deși ministrul Muncii a promis că niciun salariu nu va scădea, ba mai mult, a spus că prin transferul contribuțiilor va exista o creștere de 17% a salariului, se demonstrează că niciun salariu nu va crește cum a promis PSD-ul.

Creșterea maximă va fi de 4% care abia ce reușește să compenseze inflația care la momentul instalării Guvernului Grindeanu era 0,2%, iar astăzi este 3,4%, iar prognoezele BNR arată o tendință de creștere peste 4%.

De asemenea, administrația locală a fost jefuită literalmente de Guvern în două moduri. Prin reducerea veniturilor din impozitul pe venit și din neaplicarea promisiunilor electorale. Ar fi trebuit ca de la 1 ianuarie 2018 impozitul pe venit în integralitatea sa să facă surse de venit la bugetele locale. Noi am avut amendament să îi ajutăm să își aplice programul de guvernare și a fost așa, ca în Kafka, majoritatea guvernamentală a votat împotriva propriului program, menținând la 73% sumele din impozitul pe venit care se tranferă bugetelor locale. Mai mult decât atât, ei au promis că transferă și impozitul pe pensii către bugetele locale, evident o nouă minciună.

La ora actuală, în administrațiile locale, pentru a putea menține netul, cresc cheltuielile de personal în toate administrațiile locale. Și multe primării fie vor trebui să dea afară oamnei, fie să reducă salariile nete, fie vor intra în incapacitate de plată, pentru că sunt mulți primari PSD care speră că va veni un miracol la rectificarea bugetară.

Pentru mediul de afaceri ce să mai vorbim? Nu au scos un cuvânt despre introducerea impozitului pe cifra de afaceri și au introdus impozitul pe cifra de afaceri pentru afaceri de până într-un milion de euro, impozit de 1%. Gândiți-vă că aproximativ 75% dintre firmele cu cifra de afaceri până într-un milion de euro au marjă de profit de sub 7%, deci pentru aceste firme introducerea impozitului pe cifra de afaceri reprezintă o creștere a fiscalității. Au promis pentru persoanele cu venituri sub 2.000 de RON impozit zero și evident că nu au aplicat această promisiune.

Închei aici această scurtă trecere în revistă, în Cartea Neagră pe care noi am realizat-o am identificat că din 748 de măsuri incluse în programul de guvernare, au fost integral realizate 33 și mai sunt aproximativ 90 parțial realizate. Au promis creșterea salariului minim la 2.000 de RON fără să spună un cuvânt despre transferul contribuțiilor.

Dacă ar fi crescut salariul minim la 2.000 de RON așa cum au promis ei, fără transferul contribuțiilor, câștigul net pe care l-ar fi înregistrat angajații cu salariul minim pe economie, ar fi fost de aproximativ 300 de RON. Ei nu au crescut la 2.000 de RON ci la 1.900 de RON și au introdus și transferul contribuțiilor. Ca urmare, creșterea salariului net pentru persoanele cu salariul minim este de 100 de RON. Adică fiecare angajat care este plătit cu salariul minim a pierdut 200 de RON pe lună pentru că PSD nu și-a respectat programul de guvernare.

- Vă doriți ca PNL să candideze singur la europarlamentare sau să formeze în jurul său o coaliție de dreapta?

- PNL e puternic, are capacitatea de a câștiga alegerile singur. Obiectivul nostru este întărirea PNL ca forță de dreapta alternativă la puterea actuală. În alegerile europarlamentare vom candida pe propriile picioare, cu propriii candidați. La ora actuală, singura voce românească care se aude cu adevărat în Parlamentul European și care poate să influențeze deciziile la nivelul instituțiilor europene este vocea PNL.

Din fericire, PNL este parte din PPE, cel mai important grup politic din PE, deține președinția PE, a CE, a Consiliului, iar relațiile dintre PNL și celelalte partide componente ale PPE este de colaborare, de respect reciproc, care ne ajută să susținem interesele României.

- Un fost ministru tehnocrat a anunțat că în această vară vor fi gata actele pentru transformarea Platformei România 100 în partid politic. Va influența în vreun fel scena politică?

- Nu sunt Mafalda. În plus, trăim în democrație, partidele astea se pot înființa cu trei membri. Nu știu dacă este o idee inspirată și dacă ajută la consolidarea unei forțe de dreapta autentice care poate să învingă PSD-ul. Mai degrabă pare un demers de împărțire a electoratului din zona de dreapta. Dar, în fond, fiecare poate să facă ce vrea. Cred că mai bine ar veni în PNL să întărească dreapta autentică și mai ales forța politică ce are cu adevărat capacitatea să bată PSD.

- L-ați invitat pe dl Dacian Cioloș în PNL?

- Aș prefera să nu vorbesc foarte mult pe tema asta. Pentru mine e mai important că PNL s-a deschis spre societate, suntem într-un dialog permanent cu tot ce înseamnă grup social organizat, patronate, ONG-uri, asociații profesionale, sindicate raționale care nu sunt cumpărate de PSD și suntem deschiși la primirea de oameni de calitate. Suntem pe un drum bun și la cum merg lucrurile am convingerea clară că putem învinge PSD la următoarele alegeri.

- În ultimele zile a apărut o dezbatere publică legată de activitatea DNA ...

- Ați spus ultimele zile? De doi ani și jumătate 80% din dezbaterile de pe media sunt legate de ce face și de ce desface DNA-ul, fără niciun fel de rezultat, un consum de energie care este contraproductiv. Sunt împotriva telejustiției, a liniei politice pe care o adoptă foarte mulți lideri politici din alte partide, să vorbească toată ziua la televizor despre justiție, să critice procurorii, DNA-ul, instituțiile în ansamblu, hotărârile judecătorești. Justiția trebuie lăsată în pace, să funcționeze ca o putere distinctă în stat, puterea judecătorească este a treia putere în stat, ea trebuie să funcționeze în afara oricărei interferențe din partea altei puteri sau a politicului.

De câte ori politicul a intrat cu bocancii în justiție rezultatele au fost extrem de novice. De bine de rău, la ora actuală avem prevederi constituționale clare, prevederi legislative care au permis îmbunătățirea actului de justiției în România, care au permis ca oameni pe care nu îndrăznea nimeni să-i deranjeze dar care au săvârșit ilegalități și s-au obișnuit să conducă abuziv au fost anchetați, trimiți în judecată.

Există o percepție bună în plan internațional privind progresele făcute de România în materie de luptă anticorupție și în materie de independența justiției și eu m-am cam săturat, vă spun sincer, să fim puși la colț ca țară din cauza unor politicieni care au un singur gând, să nu-i mai deranjeze nimeni să poată să fure liniștiți în continuare.

În această dezbatere susținem principial ca puterea judecătorească trebuie să fie distinctă, independența justițiie este fundamentală pentru domnia legii și pentru asigurarea drepturilor și libertăților cetățenești, iar politicul trebuie să stea cât mai departe de funcționarea instituțiilor care compun sistemul de justiție.

Legile trebuie adoptate prin dezbateri serioase, în care să fie consultați de la asociațiile magistraților până la toate categoriile de asociații profesionale ale celor implicați în justiției până la asociațiile de apărare a drepturilor și libertăților individuale. Din păcate, există o obsesie a unora, nu doar oameni politici ci și formatori de opinie, care țin cu tot dinadinsul să demonstreze că DNA-ul nu funcționează, că justiția nu este independentă, făcând un rău imens.

Eu spun un lucru, dacă cetățeanul își pierde încredere în puterea judecătorească și în capacitatea ei de a face dreptate, ajunge în situația în care va căuta să-și facă singur dreptate sau nu va mai avea încredere și nicio motivare în respectarea legii. Eu cred că oamenii nu trebuie să se lase induși în eroare de o propagandă manipulatorie, sistematică, care este realizată pe principiul picăturii chinezești, care își propune să discrediteze tot ce înseamnă instituțiile din sistemul de justiției.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
22:16 DEZVĂLUIRI din ședința CEx a PSD. Cine îl „ţine în braţe" pe Tudorel Toader 17:07 DEZVĂLUIRI incendiare din CEx al PSD. Momentul de COTITURĂ care l-a SALVAT pe Liviu Dragnea de la debarcarea din PSD 16:07 SCANDAL MONSTRU în direct la Antena 3. EXISTĂ O CÂRTIŢĂ a SRI? În urma dezvăluirilor, CINEVA DIN PSD poate fi exclus. Alertă în politică 14:38 Războiul dintre Carmen Dan și Gabriela Firea s-a mutat la Parchet! L-a turnat omul primarului pe subalternul favoritei lui Dragnea? 14:37 Victorie amară pentru Dragnea. Există un SACRIFICIU NEŞTIUT. Puciştii vin puternic pe turnantă. NEWS ALERT 14:34 Şi totuşi, FIREA L-A ÎNVINS PE DRAGNEA înainte de CEx. Avem un nou NR. 1 ÎN PSD. Breaking news 14:09 Dragnea şi Firea AU BĂTUT PALMA ÎN CEx pentru un SCOP COMUN. De abia AZI S-A AFLAT! Funcţie importantă... 13:46 DRAGNEA anunță REMANIEREA: „Nu trebuie să rămână în GUVERN” 13:39 Dragnea A PĂŢIT-O RĂU! SĂ FIE MÂNA PUCIŞTILOR? Numai la asta nu se aştepta şeful PSD... Breaking news politic 12:25 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 12:16 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 12:16 Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu 10:22 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 10:22 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 10:21 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 10:20 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece 09:07 DECLARAȚII la ieșirea de la ȘEDINȚA CEx. FIREA: „S-a CERUT EXCLUDEREA mea” 09:05 VOT în CEx. Majoritate covârşitoare pentru DRAGNEA. Ce se întâmplă cu RĂZVRĂTIȚII din PARTID? BREAKING NEWS 09:05 Dragnea A CÂŞTIGAT LUPTA DIN CEx al PSD! Declaraţia care spune totul. Breaking news-ul anului în politică 16:57 Asta-i mai lipsea lui Dragnea. UN NOU ATAC ÎN TOIUL CEx al PSD de la un nume cu greutate în politică

Articole salvate