Evenimentul Zilei > Politica > Ludovic Orban vrea automonie locală reală în România astfel încât primarii să nu mai fie „milogi” pe la diverse instituții „controlate”
Ludovic Orban vrea automonie locală reală în România astfel încât primarii să nu mai fie „milogi” pe la diverse instituții „controlate”

Ludovic Orban vrea automonie locală reală în România astfel încât primarii să nu mai fie „milogi” pe la diverse instituții „controlate”

Partidul Naţional Liberal caută soluţii pentru dezvoltarea comunităţilor locale, pentru ca primarii să nu mai fie adusi „în stadiul de milogi” pe la diverse instituții „controlate”, a declarat sâmbătă, la Murighiol, judeţul Tulcea, preşedintele partidului, Ludovic Orban, în timpul unei întâlniri cu reprezentanţii organizaţiilor din regiunea sud-est a României.

„PNL caută soluţii serioase pentru o autonomie reală în România, pentru ca primarii să nu mai fie aduşi în stadiul de milogi obligaţi să deschidă uşa cu capul pe la diferite instituţii controlate, nu contează de cine. Trebuie construit un sistem care să le permită comunităţilor să aibă resursele financiare necesare dezvoltării", a declarat Orban.

Totodată, Orban a reamintit faptul că PNL a depus în Parlament un proiect de lege pentru transferul integral al impozitului pe venit către autorităţile locale, deşi social-democraţii au susţinut această iniţiativă în timpul campaniei electorale.

„În două-trei săptămâni, urmează să depunem un proiect de lege prin care autorităţile locale să nu mai plătească taxe la stat şi companiile de stat pentru obţinerea avizelor necesare realizării unor obiective", a precizat preşedintele PNL.

În context, preşedintele PNL i-a criticat pe membrii Guvernului şi a enumerat promisiunile neîndeplinite până în prezent de către PSD, menţionând că liberalii caută soluţii pentru dezvoltarea comunităţilor locale.

„Avem un proiect de lege pentru ca 80% din sumele încasate din redevenţe să se facă sursă de venit la bugetele locale, împărţite între localităţi şi judeţ. Nu mi se pare normal să ai cariere şi tot felul de exploataţii care poluează şi distrug localitatea, drumuri locale şi judeţene, iar autorităţile locale să nu beneficieze în niciun fel de existenţa unor asemenea exploataţii. Este un proiect de lege despre care (membrii PSD – n.r.) zic că-l susţin, dar împotriva căruia au votat în Comisia de buget finanţe", a mai spus preşedintele Orban.

Mai mult, în timpul discursului, liderul liberalilor şi-a exprimat susţinerea faţă de independenţa puterii judecătoreşti şi convingerea că PNL va câştiga alegerile din 2020.

„Trebuie să facem reformă. Guvernele liberale aveau nouă ministere. În Europa, media pe guvern este de 13-14 ministere. Ce să faci cu 28 de ministere care se calcă pe bătătură şi care nu fac altceva decât să-şi inventeze atribuţii care nu înseamnă decât noi stavile impuse în calea iniţiativei individuale", a menţionat Ludovic Orban.

Circa 300 de liberali participă, începând de vineri, la Conferinţa regiunii sud-est a PNL, organizată la Murighiol, potrivit Agerpres.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: