Printre participanţi s-a aflat Szabolcs Attila, deputat în Parlamentul Ungariei, care a arătat că una dintre dintre formele de autodeterminare este autonomia, care funcţionează foarte bine în multe ţări ale Uniunii Europene, afirmând că economia prosperă dacă există autonomie.

Europarlamentarul Tokes Laszlo a declarat pentru AGERPRES că mesajul său s-a bazat pe ideea luptei pentru păstrarea identităţii naţionale.

'Dacă în trecut s-a dus o luptă sângeroasă pentru idealurile omenirii, pentru dreptate, pentru libertate, în lumea de zi nu mai vorbim despre războaie. Noi ducem o luptă paşnică, fără sânge, pentru aceste idealuri, şi aceasta caracterizează maghiarimea din România. Această luptă se duce de multe ori la nivelul simbolurilor. Unii dispreţuiesc simbolurile, precum steagul sau statuia, care au însemnătate deosebită pentru conţinutul lor. Eu cred că trebuie să luăm în serios această luptă pe plan simbolic şi pe planul politicii de limbă, de limbă maternă. Are o importanţă specială şi limba vorbită prin care ducem această luptă,' a subliniat Tokes.

La festivităţile de la Oradea au mai luat cuvântul Takacs Peter, consulul Ungariei la Cluj Napoca, Csomortanyi Istvan, liderul PPMT Bihor şi Szabolcs Attila, deputat în Parlamentul Ungariei şi vicepreşedintele Comisiei pentru Uniunea Naţională a Parlamentului ungar.

Te-ar putea interesa și: