Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor a publicat un proiect de ordonanță pregătit de Guvern pentru a îngheța salariile și pensiile. Astfel, dacă OUG va fi aprobată de Executiv, românii care lucrează în sistemul bugetar vor primi același salariu, începând cu ianuarie 2019, cu cel din decembrie 2018, contrar promisiunilor coliției de guvernare. Și pensiile vor stagna. Socialdemocrații au acuzat că proiectul care circulă pe internet este un fake news și că promisiunile făcute vor fi îndeplinite.

 

Nu îngheață, se amână

Sorin Dumitraşcu, liderul sindicatelor din penitenciare, a fost cel care a dat de veste că Executivul ar urma să renunțe astăzi, în ședința de Guvern, la majorările promise. Dumitrașcu a dezmințit că este fals. „Proiectul este venit de la Ministerul Justiției, unde se afla pentru avizare și era primit de la Ministerul de Finanțe. Nu mă apucam să scriu un proiect de atâtea pagini pentru a face un fake news. Guvernanții nu au zis că nu există, au zis că nu știu. Era și un mesaj, vineri urma să intre în Guvern”, a declarat liderul de sindicat, ieri, pentru Evenimentul zilei. Dumitrașcu susține că, dacă aceste măsuri vor fi adoptate, angajaților din sistemul bugetar le va scădea încrederea în guvernanți. „Ministrul Finanțelor spune: noi nu înghețăm, noi amânăm. Tot aia e, amână cu un an. Trebuia să crească salariile, din 2019, cu 25 la sută. Acum vor amâna”, a mai spus Dumitrașcu.

 

Fără ore suplimentare

Proiectul de OUG arată că și alte beneficii ale bugetarilor vor fi afectate. Sporurile, indemnizaţiile, compensaţiile, primele, solde şi tot ce înseamnă elemente ale sistemului de salarizare din sectorul public vor fi înghțate. De asemenea, orele suplimentare nu vor mai fi plătite, ci vor fi compensate cu zile libere. Opoziția transmite că această măsură afectează medicii care fac gărzi, pentru că sunt plătiți suplimentar. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a infirmat, ieri, pentru Evenimentul Zilei, că gărzile medicilor nu vor mai fi plătite. „Nici vorbă. Este exclus. Gărzile fac parte dintr-un altfel de contract. Fac parte dintr-un contract separat, contract de gărzi”, a spus ministrul.

 

Deficitul bugetar îi strânge cu ușa

Deputatul USR Cristian Seidler a declarat, ieri, pentru Evenimentul zilei, că proiectul care a fost prezentat de Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor nu este fals, deoarece este bine elaborat și se regăsesc și măsuri deja anunțate de membrii Guvernului. „Lucrurile se vor elucida, pentru că vine Legea bugetului de stat”, preconizează deputatul. Seidler susține că, inclusiv creșterile anunțate de Guvern îi vor afecta pe români, deoarece va crește și inflația.

„Pensia va crește în 2019, cu 5 la sută, dar asta acoperă inflația din 2018. Per total, pensia, în valoare reală, dacă inflația se menține, în 2019 va scădea. Degeaba avem mai mulți bani în mână dacă valoarea produselor și serviciilor pe care le cumpărăm crește. Potrivit legii salarizării, solda trebuie să crească cu un sfert anual”, spune deputatul. Seidler susține că aceste măsuri vor fi adoptate de Guvern pentru a încerca să respecte deficitul bugetar la 3 la sută, așa cum scrie și în acel proiect.

 

Viitorul este negru și incert

Deputatul PNL Virgil Popescu a declarat, ieri, pentru Evenimentul zilei, că e posibil să existe o perioadă mai lungă de amânări de creșteri. „Au o foame de bani (n.r. PSD). E posibil să apară și concedieri în sistemul bugetar și un val de scumpiri în lanț, inlcusiv la gazul natural. Mărirea salariului minim pe economie este o măsură pentru a crește bugetul de stat”, a spus deputatul. De asemenea, liberalii susțin că nemajorarea punctului de pensie determină o pierdere de 102 lei pe lună, pentru fiecare pensionar.

 

Va fi creștere

Social-democrații au negat că ar fi adevărată Ordonanța prin care stagnează salariile și pensiile. „Este un fake news. Nu este în forma finală. Vor crește salariile și pensiile”, a declarat, ieri, pentru Evenimentul zilei, deputata PSD Doina Pană. Și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a dat asigurări, după publicarea documentului, că pensiile și salariile nu vor avea de suferit, însă a admis că anumite măsuri se vor proroga și că majorările vor fi adoptate din septembrie. „Nici salariile, nici pensiile nu vor avea de suferit. Există cuprinse în proiectul de buget creșterea salariilor și a pensiilor, cum s-a promis. Este un act normativ prin care anumite măsuri se prorogă ca și aplicare, dar nu e vorba de nici o înghețare de salarii și pensii”, a spus ministrul.

Guvernul anunța, luna trecută, că salariul minim pe economie ar putea creşte la 2.050 și se va majora la 2.350 lei pentru cei 15 ani vechime în muncă și pentru cei cu studii superioare. În proiectul de OUG vehiculat se arată că angajații cu studii superioare și vechime de un an vor primi un salariu minim de 2.350 lei de la 1 ianuarie.

 

 

Te-ar putea interesa și: