Operele lui Constantin Brâncuși, verificate de o comisie internațională

Operele lui Constantin Brâncuși, verificate de o comisie internațională

Comisia, constituită din mai mulți experţi s-a întrunit astăzi, la Târgu-Jiu, pentru a analiza starea în care se află operele sculptorului Constantin Brâncuşi, iar concluziile vor fi anunțate mâine.

Potrivit preşedintelui comisiei, Radu Boroianu, secretar de stat în Ministerul Culturii, reprezentanţii firmei care a contractat lucrările de întreţinere a Porţii Sărutului au greşit atunci când au decis că opera respectivă trebuie spălată cu jet de apă, procedeu care a generat desprinderea unor bucăţi din monument.

"Nu apa a făcut rău, ci presiunea acesteia. Cel care folosea jetul de apă era un lucrător oarecare care nu mai făcuse asta niciodată şi nu-şi dădea seama că pe anumite mortare puse acolo a produs unele mici dezastre. Nu s-a produs dezastrul despre care s-a vorbit, în niciun fel, deci felul în care s-a vorbit, ulterior, în mod exagerat, arată că cei care îl iubesc pe Brâncuşi nu întotdeauna ştiu foarte bine care e esenţa pietrei. Există un studiu petrografic făcut încă din 2003 care este de o precizie extraordinară şi care arată cum această piatră îşi schimbă culoarea", a declarat Radu Boroianu, citat de Agerpres, făcând referire la faptul că, după spălarea cu jet, materialul monumentului s-a colorat în galben.

Prezent la Târgu-Jiu în toamna anului trecut, premierul Victor Ponta a dispus formarea unei comisii internaţionale care să analizeze starea monumentului, după ce mai mulţi oameni de cultură au acuzat procedura de întreţinere efectuată asupra Porţii Sărutului.

Ne puteți urmări și pe Google News