S-au căsătorit sâmbătă și, după nuntă, s-au întors pe mare pentru a participa, alături de cei 2.000 de militari din România și alte șapte țări NATO, timp de cinci zile, la operațiunea Sea Shield 2016.


FOTO; Nicoleta și Andrei PavălDouă grupări navale

În luna iulie, după Summit- ul NATO de la Varșovia, în Marea Neagră se desfășoară trei exerciții navale de mare amploare: Breeze, coordonat de Bulgaria, Sea- Breeze, condus de SUA și Ucraina, și Sea Shield 16, organizat de Forțele Navale Române. Acesta este și cel mai mare exercițiu din Marea Neagră, pentru că la operațiunea navală participă, pentru prima dată, două grupări navale NATO, una dintre ele fiind condusă de Forțele Navale din Turcia. Peste 1.000 de militari români și alți 1.000 din Turcia, SUA, Canada, Spania, Bulgaria, Grecia, Polonia și Ucraina, cu 22 de nave, 6 aeronave, un submarin turcesc, se antrenează timp de cinci zile, coordonați de comandorul Mihai Panait, șeful Statului Major al Comandamentului Flotei Române. „Acest exercițiu demonstrează că România este un furnizor de securitate în regiune și deține capacități de organizare și conducere a acțiunilor de luptă pe mare, subacvatice și aeriene”, a precizat comandorul Mihai Panait.


FOTO Pe urmele „teroriștilor”Au scufundat „teroriști”

Atacul unei ambarcațiuni cu „teroriști” asupra fregatei Mărășești a fost rapid neutralizat. Teroriștii și nava lor au fost scufundați după ce asupra lor s-au tras focuri cu mitralierele de companie 7,62. Cu succes s-a încheiat și acțiunea de verificare a unei nave civile suspecte, pe Marea Neagră. S-au căutat droguri, persoane clandestine, arme. Suspecții găsiți cu „arme” asupra lor au fost „arestați”.


FOTO;Centrul de comandăMomentul zilei

Cel mai spectaculos moment al primei zile a exercițiului a fost însă cel de apărare antiaeriană împotriva unor formații de nave „inamice” care, din Centrul de control al luptei, au fost aruncate în aer, după somațiile ignorate de atacatori.


FOTO: Pregătiri pentru cel mai mare exercițiu militar


Surpriza a venit la final, când din Centrul de control al luptelor, de la bordul fregatei Mărășești, au ieșit doi militari, locotenenții Andrei și Nicoleta Pavăl. Se iubesc de 9 ani, din Academia Navală. După nunta lor, de sâmbătă, la care au participat aproape toți membrii echipajului de pe Mărășești, mirii au venit la treabă. Așa au simțit și au vrut ei. Săptămâna viitoare merg la celălalt exercițiu NATO, SeeBreeze.

Abia din luna august se gândesc la un concediu pe pământ.