Evenimentul Zilei > Actualitate > Operațiune de amploare a procurorilor anticorupție la Chișinău. 18 persoane au fost reținute pentru șpăgi luate pe bandă rulantă
Operațiune de amploare a procurorilor anticorupție la Chișinău. 18 persoane au fost reținute pentru șpăgi luate pe bandă rulantă

Operațiune de amploare a procurorilor anticorupție la Chișinău. 18 persoane au fost reținute pentru șpăgi luate pe bandă rulantă

Procurorii anticorupției susțin că la Institutul de Proiectări pentru Organizarea Teritoriului (IPOT) se luau șpăgi pe bandă rulantă.

Printre cei reținuți de procurorii anticorupție și de ofițerii Centrului Național Anticorupție în cadrul acestei operațiuni de amploare se numără vicedirectorul și alți cinci responsabili din cadrul Institutului de Proiectări pentru Organizarea Teritoriului (IPOT).

Au fost făcute nu mai puțin de 55 de percheziții

Cei reținuță sunt acuzați de mai multe capete de acuzare: abuz în serviciu, corupere pasivă, corupere activă și trafic de influență.
„Pe lângă cei șase responsabili din cadrul IPOT, au mai fost reținute și 12 persoane fizice, inclusiv beneficiari ai unor companii. Reținerile survin ca urmare a peste 55 de percheziții desfășurate în această dimineața la domiciliile, în birourile de serviciu și automobilele persoanelor vizate, actualmente acestea fiind audiate, cu respectarea garanțiilor procesuale, stabilite de lege”, se arată într-un comunicat de presă remis de Procuratura Generală.

Angajații Institutului de Proiectări pentru Organizarea Teritoriului luau șpăgi înre 250 și 2000 de dolari

Potrivit aceleiași surse, procesul penal a fost inițiat la începutul acestui an. Probatoriul obținut, în intervalul martie – iulie 2021, demonstrează, spun procurorii, că specialiștii IPOT ar fi pretins și primit de la persoane fizice și reprezentanți ai unor companii sume cuprinse între 250 și 2 000 euro.
„În schimbul acestor sume responsabilii diminuau bonitatea solului în studiul pentru terenurile deținute de comanditarii investigațiilor pedologice, prejudiciind astfel bugetul administrațiilor publice locale în proporții deosebit de mari”, se arată în comunicat.
De asemenea, oamenii legii au dat publicității imagini filmate cu o cameră ascunsăbirourile  disimulată într-unul dintre birourile instituției amintite , dar și stenogramele unor discuții din care reiese faptul că care se poate constata că angajații Institutului de Proiectări pentru Organizarea Teritoriului (IPOT) foloseau, pur și simplu, instituția pentru a obține bani de la cei care aveau interessul să achite statului sumer mult mai mici decât ar fi fost normal.

Urmărire penală continuă, iar Procuratura anunță că va da publicității informații despre evoluția acesteia, notează site-ul Realitatea.md.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: