După un an de la închiderea spectacolelor, Opera Națională Română din Cluj-Napoca își reia activitatea în format fizic. Opera Națională Română pregătește o serie de patru evenimente, începând cu o premieră prezentată în cadrul programului-pilot inițiat de Guvernul României prin Ministerul Culturii și Ministerul Sănătății, cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, dedicat reluării spectacolelor în săli, și un număr de trei evenimente prezentate respectând toate măsurile în vigoare, impuse de autorități.

Cortina se ridică cu patru invitații de excepție

Primul eveniment care va avea loc este premiera Faust de Charles Gounod (în concert), care respectă o structură specială, fiind oferit în cadrul programului-pilot inițiat de Guvernul României prin Ministerul Culturii și Ministerul Sănătății, pentru relansarea activității sectorului cultural-artistic. Premiera va fi prezentată sâmbătă, 15 mai 2021, de la ora 19:00.

Proiectul-pilot este urmat de trei evenimente prezentate respectând măsurile în vigoare, impuse de autorități: „Carmina Burana” de Carl Orff (spectacol de balet cu bandă), prezentat Vineri, 21 mai 2021, ora 19:00; GALA 101, concert aniversar cu ocazia împlinirii a 101 ani de la inaugurarea Operei Naționale Române din Cluj-Napoca – eveniment excepțional susținut pe 25 mai 2021, ora 19:00, „Bărbierul din Sevilla” de Gioachino Rossini – spectacol matineu susținut pe 29 mai 2021, ora 11:00. 

Gradul de ocupare a sălii de spectacole va fi de 30%

Evenimentele vor respecta măsurile de siguranță și protecție aflate în vigoare și impuse de autorități și toți participanții la eveniment vor purta în mod obligatoriu măști de protecție. Gradul de ocupare a sălii de spectacole va fi de 30%. Reprezentanții Operei anunță că spectacolele oferite nu vor avea pauză, din dorința evitării interacțiunilor îndelungate între participanți. 

Siguranța publicului, a artiștilor și întregului personal al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca este prioritară, astfel că fiecare eveniment va respecta cu atenție toate normele și recomandările prevăzute de lege, anunță reprezentanții Operei Naționale. Au fost adoptate măsuri speciale de distanțare obligatorie la 1,5 m și astfel, reducerea gradului de ocupare a locurilor din sală, obligativitatea purtării măștilor de protecție, asigurarea dezinfectării regulate a suprafețelor și adaptarea evenimentelor la noile condiții.