Evenimentul Zilei > International > ONU. Situația din Siria constituie „cea mai mare criză actuală din lume”
ONU. Situația din Siria constituie „cea mai mare criză actuală din lume”

ONU. Situația din Siria constituie „cea mai mare criză actuală din lume”

LE MONDE (Franţa). Numărul de persoane care trăiesc în regiunea Idlib, unde regimul sirian dorește să-și recapete controlul în faţa jihadiștilor și adversarilor, este estimat la trei milioane de oameni, inclusiv un milion de copii.

În urma unei misiuni de evaluare umanitară în nord-vestul Siriei, situația din regiunea siriană Idlib reprezintă „cea mai mare criză actuală din lume”, a declarat, marţi, Kevin Kennedy, coordonator regional al ONU pentru criza din Siria.

„Ne confruntăm cu o criză umanitară cu adevărat majoră”, a spus el. „Noi – națiunile, ONG-urile – care lucrăm dincolo de granița dintre Turcia și Siria, ne intensificăm eforturile”, dar „avem un drum lung de parcurs, nevoile sunt copleșitoare”, a adăugat el în timpul unui legături video cu jurnaliștii din New York.

Luni, Kevin Kennedy a mers în nord-vestul Siriei cu reprezentanți ai șase agenții ale ONU (UNHCR, UNICEF, PAM, OMS…) pentru o misiune de evaluare solicitată de secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Concluziile sale ar putea duce la crearea unei prezențe a ONU în nord-vestul Siriei.

„Violența trebuie să înceteze și avem nevoie de o soluție politică”, a insistat oficialul ONU. „Oamenii mor în fiecare zi, copiii mor de frig”. „Acest lucru nu va înceta decât odată cu oprirea schimburilor de focuri”, a spus el.

Numărul persoanelor care trăiesc în regiunea Idlib, pe care regimul sirian dorește să o preia de sub controlul jihadiștilor și adversarilor, este estimat la trei milioane de oameni, inclusiv un milion de copii. Peste 6.000 de membri ai ONG-urilor îi ajută, dar încă 2.000 nu ar fi de prisos, a precizat Kevin Kennedy.

Într-o conferință de presă separată, Robert Mardini, reprezentant la ONU al Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) a subliniat că „nevoile sunt enorme și devin din ce în ce mai mari”. „Acesta este cel mai grav val de persoane strămutate de la începutul conflictului din Siria”, în 2011, a menționat el, subliniind că multe familii din Idlib, blocate de dizabilități, nu au putut fugi și au rămas blocate fără ajutor în zonele bombardate cu regularitate.

Cu ajutorul Moscovei, regimul sirian duce o ofensivă de anvergură împotriva regiunii Idlib din decembrie și a reușit să recapete jumătate din provincie, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). ONU a estimat că aproape un milion de oameni – mai mult de jumătate dintre ei fiind copii – au fost strămutați în nord-vestul Siriei încă de la începutul lunii decembrie. Declanșat în 2011, războiul din Siria a ucis mai mult de 380.000 de oameni. (Rador)