Evenimentul Zilei > International > ONU: „Sarcofagul din Pacific, în care se află deșeurile nucleare americane, are scurgeri!”
ONU: „Sarcofagul din Pacific, în care se află deșeurile nucleare americane, are scurgeri!”

ONU: „Sarcofagul din Pacific, în care se află deșeurile nucleare americane, are scurgeri!”

Deşeurile radioactive rezultate din testele nucleare americane sunt suspecte că prezintă scurgeri în apele Oceanului Pacific

Conform declaraţiilor Secretarului-General al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, sarcofagul în care au fost depozitate deşeurile radioactive din testele cu arme nucleare care au avut loc după cel de al II-lea Război Mondial prezintă scurgeri de material în ocean, informează Fox News, citat de descopera.ro. În zonele de testări nucleare din Insulele Marshall, armata americană este responsabilă pentru detonarea a 67 de arme nucleare. Aici fiind inclusă şi testarea bombei cu hidrogen „Bravo”, cea mai puternică armă nucleară detonată de Statele Unite, aceasta fiind de 1.000 mai puternică decât cea lansată la Hiroshima. Solul şi cenuşa contaminate radioactiv ca urmare a testării nucleare au fost depozitate într-un crater acoperit cu un strat de 45 de centimetri de beton, acesta fiind văzut drept o măsură temporară la această problemă. În prezent, crăpăturile din ciment s-ar putea mări şi contamina o zonă extinsă ca urmare a fenomenelor meteo extreme care afectează zona. „Trebuie luate multe măsuri în ceea ce priveşte exploziile care au avut loc în Polinezia Franceză şi Insulele Marshall”, explică secretarul-general Guterres. De asemenea, el declară că izolarea potenţialelor scurgeri reprezintă o prioritate, asta pentru a asigura sănătatea comunităţilor, precum şi asupra altor aspect de mediu.