Evenimentul Zilei > International > Omul care l-a dus pe Dragnea în SUA a fost grațiat. Ultimul act de clemență a lui Trump
Omul care l-a dus pe Dragnea în SUA a fost grațiat. Ultimul act de clemență a lui Trump

Omul care l-a dus pe Dragnea în SUA a fost grațiat. Ultimul act de clemență a lui Trump

Președintele SUA, Donald Trump, l-a grațiat miercuri, în ultima zi de mandat, pe Elliott Broidy, omul care l-a dus pe Dragnea în SUA și care a încercat să facă afaceri cu armata română.

Elliott Broidy, fostul fundraiser pentru campania lui Donald Trump a pledat vinovat. El era acuzat că ar fi luat ilegal bani ca să facă lobby pentru ca administrația Trump să renunțe la investigarea unui scandal de fraudă.  În centrul acestuia se află fondul public de investiții din Malaezia, transmite publicația americană McClatchy.

Omul care l-a dus pe Dragnea în SUA a fost grațiat

Broidy este cunoscut în România după ce l-a invitat în ianuarie 2017 pe liderul PSD, Liviu Dragnea, la ceremonia de inaugurare a președintelui Donald Trump. La câteva luni după acest episod, compania sa activă în zona contractelor militare, Circinus, și-a deschis o filială în România. La 1 februarie 2018, Circinus a semnat un acord cu Romarm. G4Media.ro a scris pe larg despre conexiunile lui Broidy în România. Reprezentanții lui Broidy au amenințat G4Media.ro cu un proces din cauza respectivelor articole.

 Putea primi o pedeapsă grea

El poate primi o pedeapsă maximă de cinci ani în închisoare și o amendă de 250.000 de dolari. El a plătit cei 6,6 milioane de dolari primiți pentru serviciile ilegale de lobby, potrivit sursei citate.

Jho Low, acuzat că a delapidat fondul malaiezian, i-a plătit inițial lui Broidy 6 milioane de dolari pentru lobby pe lângă Departamentul de Justiție. I-a mai promis încă 75 de milioane de dolari dacă reușea să stopeze investigația, se arată în documentele procurorilor. Broidy a încercat în repetate rânduri să aranjeze o partidă de golf între președintele Trump și premierul Malaeziei, pentru a rezolva problema. Numai că șeful statului american a refuzat, transmite Bloomberg.

Un fost angajat al Departamentului pentru Justiție, George Higginbotham, a recunoscut că a mințit mai multe bănci din SUA. Și asta în legătură cu originea a zeci de milioane de dolari trimiși din conturile din Malaezia ale lui Jho Low, acuzat că a delapidat fondul malaezian.

Broidy a fost în centrul mai multor scandaluri în ultimii ani. În aprilie 2018, el a demisionat din poziția de adjunct al Comitetului Republican Național. Asta doar după ce Wall Street Journal a dezvăluit că Broidy a acceptat să plătească 1,6 milioane de dolari unui fost model Playboy pe care a lăsat-o însărcinată.

143 de persoane grațiate în ultima zi de mandat

Mai mult, Trump l-a grațiat și pe Steve Bannon, principalul strateg al campaniei care l-a dus în 2016 la Casa Albă. Acesta fusese arestat anul trecut pentru fraudă. În urma campaniei de strângere de fonduri în scopul construirii zidului la graniţa Statelor Unite cu Mexicul.

Alături de Boidy și Bannon, Trump a grațiat miercuri, într-un ultim act de clemență, alte peste 143 de persoane. Între acestea se află şi Kwame Kilpatrick, fost primar al oraşului Detroit.