Evenimentul Zilei > Justitie > Motive de bucurie pentru Liviu Dragnea. DNA a decis: Faptele s-au prescris
Motive de bucurie pentru Liviu Dragnea. DNA a decis: Faptele s-au prescris

Motive de bucurie pentru Liviu Dragnea. DNA a decis: Faptele s-au prescris

Liviu Dragnea răsuflă ușurat. În urmă cu o săptămână, procurorii DNA au luat o decizie neașteptată cu privire la dosarul „Brazilia”.

Liviu Dragnea are motive de bucurie. În urmă cu doar câteva zile, procurorii DNA au luat o decizie neașteptată cu privire la dosarul Brazilia în care era vizat Liviu Dragnea, fostul lider PSD, scriu jurnaliștii de la G4media. Concret, procurorii DNA au clasat dosarul „Brazilia” deoarece unele fapte nu au existat, iar altele au fost prescrise.

DNA, despre clasarea dosarului Brazilia, în care era inculpat Liviu Dragnea: „Faptele au fost prescrise”

„Urmărirea penală s-a desfășurat doar cu privire la faptă (“in rem”). Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva unei persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual în care se pot strânge primele probe cu privire la o anumită faptă.

După finalizarea cercetărilor în cauza respectivă, la data de 05 ianuarie 2021, procurorii anticorupție au dispus soluția clasării, în conformitate cu prevederile art. 16, lit.  c (”nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea”) și f (“a intervenit amnistia sau prescripţia, decesul suspectului ori al inculpatului persoană fizică sau s-a dispus radierea suspectului ori inculpatului persoană juridică”) din Codul de Procedură Penală.

Considerentele pe care s-a întemeiat această soluție au avut la bază, printre altele, faptul că între momentul începerii urmăririi penale “in rem” și cel al primirii răspunsului transmis de autoritățile judiciare din Brazilia la cererea de comisie rogatorie, a intervenit Decizia CCR nr. 297/26 aprilie 2018, în care se prevede că întreruperea cursului prescripţiei răspunderii penale se face doar prin îndeplinirea unui act care, potrivit legii, trebuia comunicat, în cauza în care persoana vizată avea calitatea de învinuit sau inculpat.

Cu privire la celelalte aspecte, în urma cercetărilor efectuate, fiind epuizate toate mijloacele probatorii, nu au rezultat probe certe și suficiente pentru a dovedi dincolo de orice îndoială rezonabilă, că faptele pretins a fi săvârșite întrunesc condițiile de tipicitate ale infracțiunilor de corupție investigate”, a explicat DNA decizia de clasare în răspunsul pentru jurnaliștii de la G4media.ro.