Evenimentul Zilei > Justitie > Nicușor Constantinescu, „abonat” la DNA. Un nou dosar de corupție trimis la instanță
Nicușor Constantinescu, „abonat” la DNA. Un nou dosar de corupție trimis la instanță

Nicușor Constantinescu, „abonat” la DNA. Un nou dosar de corupție trimis la instanță

Nicusor Constantinescu la DNA. Două acuzații de abuz în serviciu și un prejudiciu de peste 5 milioane de lei sunt infracțiunile pentru care fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, este trimis în judecată într-un nou dosar de corupție instrumentat de procurorii DNA.

Nicusor Constantinescu la DNA. Pentru punerea sa sub acuzare, Nicușor Constantinescu a fost adus, în luna decembrie, de două ori, la DNA Constanța, de la Penitenciarul Poarta Alba unde este încarcerat din 2016. În rechizitoriul procurorilor DNA se arată că în perioada 2009-2013, din poziția sa de președinte al CJC, ar fi abuzat de funcție, dispunând mai multe lucrări la Herghelia Mangalia și malul lacului Corbu, care nu aparțineau Consiliului Județean Constanța.

Potrivit DNA, lucrările respective ar fi fost executate de către Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri (RAJDP) Constanța, din subordinea CJC. La  Herghelia Mangalia, pentru lucrările de modernizare, RAJDP ar fi facturat o cantitate de lucrări de patru ori mai mare decât cea prestată și ar fi cesionat o parte din contract către o altă firmă, situație cunoscută de către Nicușor Constantinescu.

Firma respectivă era administrată de fiul unui angajat al Regiei, desemnat să supervizeze întreaga lucrare.

Lucrări ilegale, cu avizul statului. Nicusor Constantinescu la DNA

„În ambele situații, inculpatul ar fi depus toate demersurile (încheiere de protocoale, adoptare de hotărâri, etc.) pentru angajarea unor cheltuieli și efectuarea de plăți pentru „amenajare maluri, execuție drum acces Lac Corbu” respectiv „modernizare și reabilitare complex Herghelia Mangalia”, acestea fiind obiective care nu au făcut niciodată parte din domeniul public al județului Constanța”, arată DNA Constanța.

Prejudiciul total adus de Nicușor Constantinescu depășește, potrivit procurorilor DNA, 5,5 milioane de lei.  Pentru această sumă Consiliul Județean Constanța, prin actuala conducere, a comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal.

Ce nu spune DNA este că lucrările de modernizare la Herghelia Mangalia au fost realizate după încheierea unui protocol între CJ Constanța și Romsilva, în patrimoniul căreia se afla herghelia, scopul fiind creșterea atractivității turistice a litoralului.

Nicușor Constantinescu la DNA: „Binomul DNA-SRI nu a murit”

Nicușor Constantinescu a fost adus la DNA Constanța, de la Penitenciarul Poarta Albă,  în două rânduri, pe 16, respectiv 22 decembrie, anunțându-și, pe Facebook, de fiecare dată, prezența la audieri. La prima, spunea că nici măcar nu a fost citat. La audieri, inainte de a intra în sediu, a amintit din nou de binomul DNA-SR care, încă, funcționează

În data de 22 decembrie, când a coborât din mașina penitenciarului, Nicușor Constantinescu a strigat: „Mi s-a interzis de către poliţia politică să mai vorbesc!”. Apoi, la ieșire, el a strigat  „Vor să bage (hotelul) Flora în faliment, cum au făcut cu TV Neptun”.

Tripleta care timp de 15 ani a condus Constanța, Radu Mazăre-Nicușor Constantinecu-Sorin Strutinsky, a fost condamnată la ani grei de închisoare pentru grave infracțiuni de corupție și prejudicii adunate de zeci de milioane de euro.

În timp ce primii sunt încarcerați la Poarta Albă, respectiv Slobozia, Sorin Strutinsky, trezorierul afacerilor tripletei, a reușit să fugă din țară, în iulie 2020, chiar înainte de a primi condamnarea la 10 ani și opt luni de închisoare.