Evenimentul Zilei > Justitie > Bombă în dosarul privind vizita lui Dragnea în SUA. A fost pus sub acuzare!
Bombă în dosarul privind vizita lui Dragnea în SUA. A fost pus sub acuzare!

Bombă în dosarul privind vizita lui Dragnea în SUA. A fost pus sub acuzare!

Un fost consilier de imagine al lui Liviu Dragnea a fost audiat în dosarul ce vizează vizita fostului președinte PSD în Statele Unite în ianuarie 2017. El a fost audiat ca martor sub acoperire.

Dosarul legat de vizita lui Dragnea în SUA a fost deschis după ce fostul președinte PSD a participat la ceremonia de învestire a lui Donald Trump în calitate de președinte al SUA. În fotografiile apărute publice la acea vreme, fostul lider PSD apărea în cadru cu Sorin Grindeanu și Donald Trump.

Potrivit Realitatea Plus, un român a fost deja audiat ca martor sub acoperire.

Elliott Broidy este cel care i-a invitat, ca vicepreşedinte al Comitetului de învestire a preşedintelui Statelor Unite, pe liderul PSD Liviu Dragnea şi pe fostul premier Sorin Grindeanu la ceremonia de învestire a lui Donald Trump, din ianuarie 2017.

Ulterior, procurorii au deschis o anchetă în care era vizat Elliot Broidy, acesta fiind acuzat că şi-a folosit influenţa pentru consolidarea relaţiilor de afaceri cu lideri străini.

Cine e Elliott Broidy

Demn de consemnat este faptul că Elliott Broidy, fostul aliat al lui Trump, care s-a ocupat cu strângerea de fonduri pentru campania din 2016, a fost pus oficial sub acuzare în SUA pentru că a încălcat legea lobby-ului în favoarea unui client străin.

Procurorii îl acuză că a vrut să-și folosească influența politică pentru a ajuta interese chineze și malaeziene, potrivit New York Times.

Astfel, Broidy ar fi acceptat 6 milioane de dolari de la un client străin pentru a face lobby pe lângă oficiali din administrația americană pentru a pune lacătul pe o anchetă federală ce viza marele furt de la Malaysia Development Berhad.

După ce s-a spus că a plătit până la un milion de euro pentru a fi prezent acolo, Dragnea a prezentat atunci o invitație în baza căreia a putut participa. Invitaţia era semnată de vicepreşedintele Comitetului de inaugurare de atunci, Elliott Broidy, care spunea că va fi „plăcerea” lui de a-l invita pe politicianul român ca oaspete al său la acest eveniment.

Mai apoi, potrivit New York Times, firma de securitate a lui Broidy, Circinus, a deschis o filială în România și a încercat obţinerea unor contracte cu Guvernul de la București, în acest sens având loc întâlniri cu oficiali români, inclusiv ministrul Apărării de atunci, Mihai Fifor.

Prezența sa printre apropiații lui Trump a fost îndelung contestată, având în vedere că în 2009 a pledat vinovat într-un dosar în care era acuzat de dare de mită şi a plătit o cauţiune de 48 de milioane de dolari pentru a evita închisoarea.

Reamintim că în acest dosar a mai fost audiat de procurorii anticorupție și George Maior, fost șef al SRI și actual ambasador al României în SUA, ca martor, în septembrie anul trecut.