Măsurile de izolare s-au dovedit eficiente, iar oamenii trebuie să fie pregătiţi pentru a adopta un stil de viaţă diferit, care să permită funcţionarea societăţii, dar şi ţinerea sub control a răspândirii coronavirusului.

Cel puţin până când va fi identificat un vaccin sau un tratament eficient, acest proces va trebui să devină noua noastră normalitate. Trebuie să adaptăm felul în care trăim, precum şi sistemele de sănătate odată cu desfăşurarea epidemiei”, a spus Takeshi Kasai, director regional pentru Pacificul de Vest în cadrul OMS, într-o conferință de presă.

Guvernele care iau în considerare ridicarea restricţiilor trebuie să procedeze cu prudenţă şi în mod gradual, monitorizând în continuare situaţia epidemiologică, a mai spus acesta. Atât timp cât virusul circulă, nicio ţară nu este pusă la adăpost în faţa unei potenţiale epidemii copleşitoare, a mai precizat oficialul.

„Indivizii şi societatea trebuie să fie pregătiţi pentru un stil de viaţă diferit”, a spus acesta.

Deşi regiunea Pacificului de Vest nu a fost atât de grav lovită de pandemie în ultimele săptămâni în comparaţie cu Statele Unite sau Europa, a existat o creştere a numărului de cazuri în ţări precum Japonia şi Singapore.

Kasai avertizează de asemenea că epidemia nu trebuie să perturbe programele de vaccinare împotriva altor boli precum poliomielita, rujeola şi rubeola. În caz contrar, regiunea Pacificului de Vest s-ar putea confrunta cu o nouă criză în contextul în care sistemele de sănătate sunt deja suprasolicitate, a mai spus Takeshi Kasai.