OMS, noi limite în privința consumului de sare. Sunt vizate alimentele din restaurante și cantine

OMS, noi limite în privința consumului de sare. Sunt vizate alimentele din restaurante și cantine Sursa Foto: Arhiva EVZ

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) încearcă să combată frecvența crescută a bolilor de inimă prin reducerea consumului excesiv de sare. OMS cere statelor membre să impună noi reguli.

OMS vrea să impună limite legale privind conținutul de sare din alimentele procesate

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) vrea să impună limite privind conținutul de sare din alimentele procesate, cu accent pe cele din restaurante și cantine.

Bolile cardiovasculare iau viața a 10.000 de persoane în fiecare zi în regiunea europeană a acestei organizații.

Datele arată că 51 de țări din totalul de 53 de țări din regiune au un consum mediu zilnic de sare peste nivelul maxim recomandat de OMS de 5 grame pe zi.

Ne puteți urmări și pe Google News

sare, OMS

Consum zilnic de sare peste nivelul maxim recomandat

Consumul de sare peste nivelul maxim recomandat reprezintă o preocupare serioasă pentru sănătate.

Potrivit informațiilor furnizate de OMS și citate de Politico, consumul excesiv de sare este una dintre principalele cauze ale creșterii tensiunii arteriale sau ale hipertensiunii arteriale:

„Cu cât este mai mare reducerea consumului de sare, cu atât este mai mare scăderea tensiunii arteriale. Reducerea consumului de sare poate reduce decesele cauzate de bolile cardiovasculare și apariția atacurilor de cord”, a declarat biroul OMS Europa în noul său raport, „Action on salt and hypertension”.

boli, sare

Risc crescut de boli cardiovasculare

Accidentele vasculare cerebrale și atacurile de cord cauzează 42,5 % din totalul deceselor anuale în regiunea europeană a OMS.

În fiecare zi au loc aproximativ 10.000 de decese din aceste cauze. Mai mult de jumătate dintre acestea sunt cauzate de hipertensiunea arterială.

Organismul Națiunilor Unite a solicitat și etichetarea obligatorie pe partea din față a ambalajului pentru a sprijini consumatorii să facă alegeri alimentare informate și mai sănătoase.

Țările trebuie, de asemenea, să desfășoare campanii de sensibilizare a publicului. Prin acestea se încearcă schimbarea comportamentului în vederea reducerii consumului de sare în rândul populației.

„Punerea în aplicare a unor politici specifice pentru a reduce consumul de sare cu 25% ar putea salva aproximativ 900.000 de vieți”, a declarat Hans Kluge.

Acesta este directorul regional al OMS pentru Europa.