Cum tratăm hipertensiunea arterială. Rolul nebănuit al alimentelor

Cum tratăm hipertensiunea arterială. Rolul nebănuit al alimentelor Sursă foto: Pixabay

Hipertensiunea arterială este una dintre cele mai frecvente boli cardiovasculare. Pentru aceasta există tratament medicamentos, naturist. Prevenția este, însă, cea mai importantă și este recomandată de medici, cu precădere de nutriționiști.

Hipertensiunea arterială. Primele semne ale bolii

hipertensiune

Sursă foto: dreamstime.com

 

Simptomele cele mai frecvente care pot indica prezența hipertensiunii arteriale sunt: durere de cap (mai ales dimineața), cu caracter de constricție, iritabilitate, transpirații, față înroșită, palpitații, oboseală progresivă, insomnie, depresie, amorțeli de mâini și de picioare sau numai la nivelul brațului stâng, amețeli, greață și vărsături, stare de rău general, durere toracică anterioară, spun medicii.

Valoarea normală a tensiunii arteriale este, potrivit specialiștilor, mai mică de 120/80 mmHg (milimetri coloana de mercur). În cazul în care tensiunea arteriala depășește valoarea de 140/90 mmHg, fluxul sangvin exercită o presiune ridicată, punând astfel în pericol țesuturile sensibile și deteriorând vasele de sânge, iar diagnosticul este de hipertensiune arterială, cunoscută și sub denumirea de „tensiune mare”(n.r „hipertensiune”)

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru diagnosticarea corectă, medicii  recomandã ca pacienții să măsoare temperatura arterială timp de o sãptãmânã, dimineața și seara (la aproximativ aceleași ore) înainte de prezentarea la medic.  O  singură valoare ridicată, măsurată ocazional, nu înseamnă cu certitudine că pacientul suferă de hipertensiune.

Cum putem preveni hipertensiunea. Rolul nebănuit al alimentației

dieta mediteraneeana

Sursa foto Dreamstime

Dacă medicii apreciază că nu este necesară prescripția medicamentelor, hipertensiunea poate fi „controlată” prin dietă și mișcare fizică. Medicii recomandă:

• Program zilnic de exerciții fizice moderate, plimbările în aer liber • Regim alimentar fără grăsimi și fără sare • Pierderea în greutate (în cazul în care este necesar) • Renunțarea la obciceiurile alimentare, cum ar fi  alcool, fumat/substanțe interzise • Evitarea oboselii, stresului și a  emoțiilor puternice.

alimentația bogată în postasiu- roșii, banane, portocale, cartofi, fasole, mazăre, prune stafide,

- reducerea consumului de sare,

- ciocolata neagră- conține flavonoli- compuși chimici care contribuie la elasticitatea vaselor de sânge- se recomanda aproximativ 15 grame pe zi,

- Coenzima Q 10- vitamina inimii,

- consumul de ceai- în special hibiscus, păducel, coacăz negru, ceai de lavanda, ceaiuri care în general calmează, spune nutriționistul Luminița Catană, potrivit adevărul.ro.