Cum poți preveni hipertensiunea arterială

Cum poți preveni hipertensiunea arterială Sursa foto: arhiva EVZ

Creșterea tensiunii arteriale este cea mai mare cauză de deces din lume - ucigând peste 10 milioane de persoane în fiecare an.

Chiar dacă tratarea hipertensiunii arteriale cu medicamente este necesară, NHS spune că există câteva modificări simple ale stilului de viață care pot ajuta la prevenirea și scăderea tensiunii arteriale.

Ce trebuie să faceți pentru a preveni creșterea tensiunii arteriale

Nu trebuie să mâncați mai mult de cinci grame de sare pe zi, conform recomandărilor NHS. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor mănâncă mai mult decât atât. Experții au îndemnat publicul să ia în considerare eliminarea completă a potențatorului de aromă din dieta lor. Un studiu a constatat că reducerea cantității de sare pe care o consumați vă poate schimba tensiunea arterială.

Consumul regulat de prea mult alcool poate crește tensiunea arterială în timp. Rețineți că alcoolul conține calorii și poate contribui la creșterea nedorită în greutate - un factor de risc pentru hipertensiune arterială. Experții recomandă ca oamenii să nu bea mai mult de 14 băuturi pe săptămână.

Excesul de greutate vă obligă inima să pompeze mai mult sânge în corp, ceea ce vă poate crește tensiunea arterială. Dacă trebuie să slăbiți, merită să vă amintiți că doar pierderea a câteva kilograme va face o mare diferență pentru tensiunea arterială.

Exercițiile fizice regulate pot scădea tensiunea arterială și sunt grozave pentru inima și vasele de sânge. Experții au spus că participarea la exerciții în reprize de 20 de minute de trei ori pe săptămână a dus la o scădere a tensiunii arteriale.

Băuturile cu cofeină, inclusiv băuturile energizante și cafeaua, pot provoca o creștere scurtă, dar dramatică a tensiunii arteriale - chiar dacă nu aveți tensiune arterială mare. Un studiu anterior a constatat cum cofeina poate declanșa modificări a tensiunii arteriale și a ritmului cardiac.

Care sunt riscurile unei tensiuni arteriale ridicate

Fumatul face ca pereții arterelor să devină lipicioși și mai înguști. Acest lucru poate împiedica fluxul sângelui, provocând blocaje, care ar putea duce la infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Deși fumatul nu este o cauză directă a hipertensiunii arteriale, poate provoca o creștere instantanee a presiunii, a ritmului cardiac și poate reduce cantitatea de oxigen care ajunge în celulele corpului.

Dacă tensiunea arterială este prea mare, aceasta pune o presiune suplimentară asupra arterelor (și a inimii) și acest lucru poate duce la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. Alte probleme legate de hipertensiunea arterială sunt bolile de inimă, bolile de rinichi, boala arterelor periferice și disfuncția erectilă. În cea mai mare parte, cu cât tensiunea arterială este mai mică, cu atât mai bine.

Cu toate acestea, tensiunea arterială scăzută poate duce și la simptome îngrijorătoare, inclusiv amețeli, greață, leșin și deshidratare. Hipertensiunea arterială este una dintre principalele cauze de deces, în ciuda faptului că este atât prevenibilă, cât și tratabilă, potrivit The Sun.