Alertă la nivel mondial. Medicament falsificat, pus la vânzare pe piață

Alertă la nivel mondial. Medicament falsificat, pus la vânzare pe piață OMS avertizează asupra unui medicament contrafăcut Sursa Foto: Arhiva EVZ

OMS a descoperit variante contrafăcute, puse la vânzare, ale unui medicament foarte solicitat pe piață. Este vorba de Ozempic, folosit în tratamentul diabetului, dar și în curele de slăbire.

Ozempic este un medicament pe care medicii îl recomandă în tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Cunoscut și drept „injecţie de slăbit”, acesta este solicitat și de cei care doresc să scape de kilogramele în plus.

OMS avertizează asupra medicamentelor fake

Organizația mondială atrage atenția că medicamentele contrafăcute pot reprezenta un pericol pentru sănătatea celor care le folosesc. În acest sens, OMS recomandă tuturor celor care apelează la Ozempic să fie atenți la sursele din care și-l procură. Organizaţia îi sfătuiește pe solicitanți să apeleze la medici, iar nu la site-uri obscure sau vânzători descoperiți pe platformele de socializare.

OMS a emis o alertă la nivel mondial cu privire la versiuni contrafăcute de Ozempic. Medicamentul, destinat tratării diabetului, este folosit ca metodă de slăbire, de foarte mulți oameni, conform BBC.

O versiune mai puternică de Ozempic a fost dezvoltată special pentru scăderea în greutate şi este pusă pe piaţă ca Wegovy. Aceasta este oferită la clinici specializate în reducerea greutăţii din cadrul sistemului naţional de sănătate din Marea Britanie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Având în vedere numărul mare de solicitanți care îl folosesc pentru a scăpa de kilogramele în plus, Ozempic este foarte căutat. Acest lucru a dus la penurie şi a creat o piaţă pentru medicamente contrafăcute. Astfel, pot pica victime ale falsificatorilor atât diabeticii, care au nevoie de tratament, cât și cei ce-l caută pentru a slăbi.

ozempic

Ozempic. Sursa foto Facebook

Cum acționează medicamentul

Medicamentul Ozempic, care face subiectul avertizării OMS are ca substanță activă semaglutidum. Aceasta îi ajută pe pacienții care suferă de diabet de tip 2 să controleze cantitatea de zahăr din sânge.  Tratamentul este sub formă de injecții și se aplică săptămânal.

Conform specialiștilor, odată injectat, semaglutidum transmite creierului că organismul este sătul. Astfel, apărând senzația de sațietate, utilizatorii nu mai simt nevoia de a mânca. Iar acest lucru are o contribuție importantă în cazul celor ce țin diete pentru slăbit.

În acest context, OMS monitorizează raportările în creştere privind variantele de Ozempic falsificat vândute în întreaga lume. Mai multe loturi fake au fost confiscate de autorităţi în Marea Britanie, SUA şi Brazilia. Agenţia de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie a confiscat un lot de Ozempic contrafăcut în octombrie anul trecut. Acesta intrase în ţară de la livratori autorizaţi din Austria şi Germania şi părea să aibă ambalaj original.

„A cumpăra semaglutidum de la furnizori ilegali, online, creşte semnificativ riscul de a primi un produs care este fie contrafăcut, fie nu este autorizat pentru folosinţă în Marea Britanie”, a declarat dr. Alison Cave, ofiţerul pentru siguranţă al agenției britanice.

Avertismentul OMS pentru utilizatorii Ozempic

Reprezentanții organizației mondiale avertizează că injectarea unor produse falsificate pune sănătatea în pericol. Drept urmare, oficialii OMS atrag atenția autorităților să dea dovadă de vigilență și să scoată de pe piață variantele contrafăcute.

„(Îi sfătuim pe) specialiştii din sănătate, autorităţile de reglementare şi public să fie atenţi la aceste loturi contrafăcute de medicamente”, a afirmat dr. Yukiko Nakatani, directorul general adjunct al OMS pentru medicamente esenţiale şi produse pentru sănătate.

Organizația atrage atenția că unele injecții contrafăcute ar putea să nu conţină semaglutidum deloc. În cazul altor loturi, false, între ingrediente s-ar putea afla insulina, ceea ce duce la efecte „neprevizibile”.