Evenimentul ZileiActualitateOmicron este o tulpină-cocktail, cu peste 30 de mutații. Care sunt cele mai vulnerabile persoane

Omicron este o tulpină-cocktail, cu peste 30 de mutații. Care sunt cele mai vulnerabile persoane

Omicron este o tulpină-cocktail, cu peste 30 de mutații. Care sunt cele mai vulnerabile persoane
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, a explicat ce probleme aduce noua mutație a coronavirusului, Omicron, apărută în sudul Africii.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, a vorbit despre noua tulpină a coronavirusului. Oficialul a avertizat că Omicron reprezintă o problemă importantă. El a explicat că această mutație este un amestec de mutații pe care le-a suferit proteina spike.

Valeriu Gheorghiță, explicații despre mutația Omicron a coronavirusului

„Este una dintre cele mai interesante variante de Sars-Cov-2, în sensul în care există acumulate peste 30 de mutații la nivelul proteinei spike, lucru nemaiîntâlnit până la acest moment să avem atâtea mutații acumulate pe aceeași tulpină virală, dintre care aproape jumătate sunt în zona critică a proteinei spike, exact în zona în care se leagă anticorpii neutralizanți, anticorpii care apar atât după vaccin, cât și după boala naturală.

Din acest punct de vedere sunt indicii importante că această variantă virală ar reprezenta într-adevăr o variantă de escape, de scăpare de sub acțiunea neutralizantă a anticorpilor, ceea ce reprezintă o problemă dacă luăm în calcul eficiența vaccinurilor și protecția pe care o avem în momentul de față după vaccinare și după trecerea prin boală”, a spus Valeriu Gheorghiță la Antena 3.

„Peste 60% din populație are anticorpi ca urmare a trecerii prin boală”

„Un al doilea indiciu foarte important este cel legat de contagiozitate, să nu uităm în momentul în care în Africa de Sud s-a observat o creștere importantă a numărului de cazuri Africa de Sud tocmai ieșea din valul 4 generat de varianta Delta.

Peste 60% din populație are anticorpi ca urmare a trecerii prin boală, deci pare că este o variantă cu contagiozitate crescută care scapă de sub protecția anticorpilor și reușește să dea infecții atât la persoanele care au trecut prin boală, cât și la persoanele care au fost vaccinate”, a mai afirmat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Ce persoane sunt protejate cel mai bine

Valeriu Gheorghiță a precizat că vaccinarea poate să ofere protecție în fața formelor grave ale bolii. „Din datele preliminare, are această capacitate de a reinfecta persoanele care au trecut pin infecție, precum și de a genera infecții la persoane vaccinate cu schemă completă. Este foarte important să ținem cont de un aspect: persoanele care au un istoric de trecere prin boală sau au fost vaccinate sunt mult mai bine protejate în fața formelor severe, cel puțin acestea par a fi supozițiile noastre.

Este puțin probabil ca la aceste persoane această variantă să genereze forme grave de boală. Estimăm că se va menține protecția față de formele severe, chiar dacă nu vom avea o protecție suficient de ridicată față de infecție”.


Accesează: