Evenimentul Zilei > Justitie > Om bogat, om sărac, varianta Răzvan Cuc, fost ministru PSD
Om bogat, om sărac, varianta Răzvan Cuc, fost ministru PSD

Om bogat, om sărac, varianta Răzvan Cuc, fost ministru PSD

După ce a început să fie audiat de procurori, fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, a sărăcit.

 

El a renunțat la bună parte din avere după ce și-a cedat mai toate bunurile și banii fostei soții, în urma partajului făcut în procesul de divorț. El a rămas cu o casă împărțită în acte cu alți doi frați.

În 2019, Răzvan Cuc era unul dintre cei mai bogați politicieni. Ministru al Transporturilor și deputat. Cuc menționa acum doi ani în declarația de avere 12 case și terenuri, plus economii bancare, donații de la rude și bijuterii.

În octombrie 2019, fostul ministru începe să fie vizat de procurorii anticorupție în mai multe dosare.

La începutul lui noiembrie 2019, menționa într-o nouă declarație de avere că mai deține un teren agricol și două locuințe.

În iunie 2020, în declarația de avere mai rămânea doar terenul agricol și un apartament împărțit cu doi frați. Nu mai erau menționate sume de bani în bancă, automobil sau bijuterii.

În declarația de avere depusă în 2018, Răzvan Cuc menționa patru terenuri. Un teren intravilan, pe care se poate construi, de 700 de metri pătrați împreună cu soția, Ramona Lucia Iordache. Cei doi mai dețineau împreună și un teren agricol de puțin peste 10 hectare în județul Giurgiu. Tot la capitolul terenuri, soția lui Răzvan Cuc mai deținea două terenuri intravilane în Giurgiu.

La capitolul imobile, fostul ministru avea o treime dintr-un apartament, împreună cu frații săi, primit ca moștenire. Răzvan Cuc și soția sa mai dețineau patru apartamente în București, dintre care unul probabil e casă, pentru că este trecut cu o suprafață mare. Soția sa mai deținea singură un spațiu comercial, o casă de locuit și un apartament în Giurgiu.

Cei doi mai aveau bijuterii de 20.000 de euro, achiziționate între 2014-2017. În 2018, cei doi relatau ca au vândut două imobile, un apartament de 110.000 de euro și o garsonieră de 55.000 de euro. Economiile bancare ale celor doi erau de 80.000 de lei.

Socrul lui Răzvan Cuc, Ion Iordache, le-ar fi dat soților o donație de 200.000 de lei. Răzvan Cuc declara venituri anuale de 180.000 de lei, ca ministru și deputat, iar soția de puțin peste 200.000 de lei.

Anul 2019. La capitolul terenuri, cei doi soți dețineau aceleași proprietăți din anul precedent, dar la capitolul imobile, apărea un apartament nou în București, achiziționat în 2019.

Economiile bancare ale celor doi crescuse până la 330.000 de lei.

Donațiile primite de la socru au continuat și în 2019, de data asta Răzvan Cuc a primit 300.000 de lei. De altfel, din 2017 și până în 2019, perioada în care Răzvan Cuc a fost ministru, socrul i-a donat 700.000 de lei. Cât timp era consilier județean, și avea venituri anuale de maxim 40.000 de lei, Cuc nu primea donații de la socrul său, Ion Iordache.

Veniturile anuale ale fostului ministru au scăzut până la 120.000 de lei, iar cele ale soției au crescut până la 400.000 de lei.

În toamna lui 2019 începe partajul de soția sa, moment în care în declarația de avere a lui Cuc mai rămâne un teren agricol de 10 hectare, o treime din apartamentul moștenit și încă un apartament în București. Răzvan Cuc susține că a plătit și 200.000 de lei ca o sultă pentru soția sa.

Sulta reprezintă o diferență în bani pe care un soț o plătește celuilalt ca o compensație pentru că el a rămas cu mai multe bunuri în urma partajului. În condițiile despărțirii lui Răzvan Cuc însă, fosta soția a luat mai toate bunurile.

Anul 2020. În iunie anul acesta, din declarația de avere dispare locuința din București și rămâne doar apartament moștenit împreună cu alți doi frați și un teren.  Veniturile salariale erau de 150.000 de lei.

Așa cum reiese din declarațiile sale de avere, Răzvan Cuc a sărăcit în urma partajului de soția sa, executorul judecătoresc Ramona Lucia Iordache, originară din Giurgiu. Partajul de soție a fost anunțat de Răzvan Cuc într-o declarație de avere scrisă după ce a fost schimbat din funcția de ministru al Transporturilor, odată cu moțiunea de cenzură, din octombrie 2019, împotriva guvernului condus de Viorica Dăncilă. Declarația de avere are date de publicare de 5 noiembrie 2019.

În cadrul partajului, Răzvan Cuc a renunțat în favoarea soției la patru locuințe în București deținute împreună cu fosta soție în urma unor contracte de cumpărare.

Soția a rămas și cu un teren intravilan în Giurgiu, cumpărat împreună de cei doi așa cum susțineau în declarațiile de avere precedente.

Mai mult, Răzvan Cuc a cedat soției și economiile bancare de aproape 350.000 de lei, dar li bijuteriile de 20.000 de euro. Fostul ministru i-a mai dat fostei soții și 200.000 de lei ca despăgubiri pentru că Răzvan Cuc ar fi rămas cu prea mult din averea comună.

 

Răzvan Cuc a fost audiat de procurorii DNA în octombrie 2019, după ce fostul director al companiei Tarom a declarat că ministrul PSD i-ar fi cerut să anuleze cursele interne, pentru ca parlamentarii opoziției să nu ajungă la ședința în care se vota moțiunea de cenzură care a dus la schimbarea lui Cuc din funcția de ministru și a întregului guvern condus de Dăncilă.

Ancheta privind șpăgile de la Arad și anchetă privind linia de cale ferată Brașov – Sighișoara.  În aceste condiții,
partajul îl scapă de o eventuală confiscare, scrie g4media.ro.