Evenimentul Zilei > Social > Olguţa Vasilescu: De la 1 iulie se vor majora primele salarii. Salariul minim va creşte cu 100 de lei în fiecare an
Olguţa Vasilescu: De la 1 iulie se vor majora primele salarii. Salariul minim va creşte cu 100 de lei în fiecare an

Olguţa Vasilescu: De la 1 iulie se vor majora primele salarii. Salariul minim va creşte cu 100 de lei în fiecare an

Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a declarat că legea salarizării unitare este la această oră într-o ultimă citire, iar primele majorări de salarii vor fi făcute de la 1 iulie, potrivit România TV.

„Legea la ora actuală este într-o ultima citire. Ea este rodul mai multor rânduri de discuții cu sindicatele. Am încercat să respectăm cât mai multe principii în noul proiect legislativ. Principiul muncii egale şi a salariului aferent, principiul ierarhiei. De exemplu, şeful institutiei nu avea și cel mai mare salariu. Am cercetat toată legislatia din 1974 până în prezent ca să pricepem de unde s-a plecat", a declarat Olguţa Vasilescu.

„Am avut de reglat baza de jos a piramidei. Salariul minim a crescut, dar nu au crescut și celelate salarii. S-a ajuns în situaţia în care angajaţi cu 15 ani vechime şi studii superioare să fie aproape de salariul minim, cât al muncitorului necalificat”.

Media creşterilor salariale va fi de 56%

„Programul de guvernare este foarte clar. Se vor majora salariile treptat, până în următorii patru ani, iar media creşterilor va fi de 56%. Toate salariile vor crește cu un anume coeficient pe o perioadă de patru ani. Am luat în calcul estimările Comisiei de Prognoză. Ştim cât va crește salariul minim pe economie. Acesta va crește cu 100 lei pe an. În 2018, salariul minim va ajunge la 1.550 de lei.
De la 1 iulie 2017 se vor majora primele salarii. Acum discutăm procentul cu Ministerul de Finanţe. Cea mai mare creştere şi impactul bugetar cel mai mare va fi anul viitor. Sănătatea crește cu tot sectorul de la 1 ianuarie 2018.
Vrem sa stopăm exodul medicilor. Au plecat 14.000 de medici din România. Singura solutie este să aducem salarizarea la 70 din îndemnizaţia medicului din UE. Salariile medicilor vor fi cuprinse între 1.200 de euro şi 3.600 de euro.
De asemenea, un inspector din Poliţie va ajunge la 5.000 de lei, iar un învățător va ajunge la 4.000 lei”, a punctat ministrul Muncii.
Olguţa Vasilescu a precizat că după legea salarizării vor avea multe corecţii la legea pensiilor.