Evenimentul Zilei > Politica > A MINŢIT DIPLOMATIC şi a ajuns „vedetă” în presa olandeză. Ambasadoarea Stella Ronner-Grubacic este în corzi
A MINŢIT DIPLOMATIC şi a ajuns „vedetă” în presa olandeză. Ambasadoarea Stella Ronner-Grubacic este în corzi

A MINŢIT DIPLOMATIC şi a ajuns „vedetă” în presa olandeză. Ambasadoarea Stella Ronner-Grubacic este în corzi

Ambasadorul Olandei la București, Stella Ronner-Grubacic, a ajuns în atenția presei după ce şi-a petrecut vacanţa prilejuită de trecerea în noul an alături de Nelu Iordache, condamnat în primă înstanţă într-un dosar de corupţie. Cazul- unul controversat, cu atât mai mult cu cât ambasadorul Olandei la Bucureşti a fost unul dintre cei şapte diplomaţi străini care, în urmă cu două săptămâni, au dat un comunicat de presă comun în care criticau modificările aduse de Putere pe Legile Justiţiei- a ajuns și în presa olandeză.

Jurnaliștii de la nltimes.nl au declarat faptul că „Iordache a fost unul dintre cei trei persoane cercetate într-un proces de corupție în care au fost pretinse 3,4 milioane de euro costuri nejustificate facturate transportatorului poștal național din România și daune civile de aproape 7 milioane de euro”.

Grupul ambasadoarei a atras atenţia încă din seara zilei de 30 decembrie 2017, când a petrecut la Hotel Teleferic, din Poiana Braşov, alături de Nelu Iordache şi familia lui, dar şi de celebrul poliţist antidrog Petru Pitcovici, cercetat într-un dosar de trafic de cocaină alături de Dan Chioru (supranumit Pablo Escobar al României).

Ambasadorul Olandei apără lupta anticorupţie prin comunicate de presă, dar petrece alături de un condamnat pentru corupţie

Potrivit informațiilor apărute și în presa olandeză, Ronner a respins acuzațiile și insinuările despre cină, motivând că era în vacanță cu familia ei și că a ajuns în mod involuntar la aceeași masă cu Nelu Iordache.

Poziția oficială a Ambasadei Olandei

În poziția oficială a Ambasadei Olandei cu privire la recentele articole de presă, publicată pe pagina de Facebook, se precizează că doamna ambasador Stella Ronner-Grubacic și familia sa au petrecut o vacanță privată la schi, în Poiana Brașov, și nu se afla acolo în calitatea sa oficială.

„Hotelul unde a fost cazată familia sa a organizat o cină cu ocazia Revelionului, la care au participat sute de invitați. Nu a existat nicio consultare prealabilă cu doamna ambasador cu privire la amplasarea la masă.Olanda urmărește activ evoluția statului de drept în România, referitor la care recent a fost făcută o declarație, împreună cu alte șase țări europene, în data de 21 decembrie”, precizează răspunsul oficial publicat de Ambasada de la București.

Pe de altă parte, surse diplomatice au declarat pentru Evz că Stella Ronner Grubacic o cunoștea doar pe soția lui Nelu Iordache, Anca Iordache, pentru că fiul ambasadoarei și cei doi copii ai familiei Iordache sunt colegi de clasă la Școala Americană din București. Ambasadoarea nu ar fi știut că este vorba despre soția lui Nelu Iordache, omul de afaceri condamnat recent într-un dosar de corupție.

Cine este Nelu Iordache

Nelu Iordache, administrator al societăţii Romstrade SRL, este acuzat de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, potrivit unui comunicat al DNA.

În acelaşi dosar vor fi judecaţi, pentru abuz în serviciu în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual şi uz de fals, şapte angajaţi de la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Craiova, respectiv Constantin Şerban – director adjunct Investiţii, Ştefan Brânaru – director adjunct tehnic, Ion Dina, Marin Tudor – ambii diriginţi de şantier, Mihai Adrian Radu – şef Departament Reparaţii Capitale şi Investiţii, Ştefan Radu – şef Birou Investiţii şi Luchian Toma Panduru.

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, în perioada august 2009 – iunie 2010, în condiţiile executării lucrărilor de modernizare a drumului naţional DN 67 C Bengeşti – Novaci – Rânca – Obârşia Lotrului – Sebeş (Transalpina), pe o lungime de 184 de kilometri, în cadrul unui contract finanţat de DRDP Craiova, mai mulţi angajaţi ai direcţiei, respectiv diriginţii de şantier Ion Dina şi Marin Tudor, responsabilul cu derularea contractului, Luchian Toma Panduru, Mihai Adrian Radu, Ştefan Radu, Constantin Şerban şi Ştefan Brânaru, au certificat şi vizat, pentru a fi decontate, situaţii de lucrări fictive sau neexecutate şi materiale de construcţii care figurau că ar fi fost achiziţionate, încălcându-şi astfel atribuţiile şi sarcinile de serviciu.

Surse: Ambasadoarea Olandei o cunoștea doar pe Anca Iordache, soția omului de afaceri, copiii lor sunt colegi la Școala Americană

Pentru ca angajaţii DRDP Craiova să aprobe plata lucrărilor neefectuate şi materialele de construcţie inexistente, Nelu Iordache, în calitate de administrator al Romstrade, societate care a primit contractul de executare a lucrărilor, l-ar fi determinat pe Nicolae Dorel Mircea să falsifice mai multe situaţii de lucrări şi facturile aferente.

Compania Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a fost prejudiciată cu aproape 23 de milioane de lei.

Acesta nu este singurul dosar în care este implicat Nelu Iordache. Tot la Tribunalul Bucureşti se judecă, din 26 aprilie 2013, procesul în care Iordache este acuzat de delapidare, fals în înscrisuri, spălare de bani şi înşelăciune, în legătură cu deturnarea fondurilor pentru primul tronson din autostrada Nădlac – Arad, de aproximativ 22 de kilometri.