Okroşka – supa rece rusească. O reţetă săţioasă şi răcoritoare pe timp de vară

Okroşka – supa rece rusească. O reţetă săţioasă şi răcoritoare pe timp de vară

Vara e nevoie de mâncare răcoritoare, iar una din ideile cele mai la îndemână implică supele reci. Supa rusească Okroşka sau supa rece este ușor de preparat și nu îți fură prea mult timp. La baza acesteia stă chefirul, smântâna sau cvas-ul cu chefir, iaurtul, zerul, apa minerală și chiar berea.

Pentru a prepara supa aveți nevoie de următoarele ingrediente:

  • 4 cartofi medii fierți în coajă,
  • 6 ridichi medii,
  • 4 castraveți,
  • 4 ouă fierte de consistență tare,
  • 1 ceapa verde,
  • 100 g carne afumată sau salam,
  • 600 ml apă rece,
  • 600 ml chefir (lapte bătut) rece,
  • 2 linguri smântanâ,
  • 1 legătură mărar,
  • sare,
  • piper măcinat.

Nu există un cadru strict în ceea ce privește produsele, totuși, în rețeta clasică, se utilizează cartofi, carne de vită fiartă, castraveți proaspeți, ridichi, ouă și verdețuri.

Mod de preparare a supei Okroşka, originară din Rusia

Curățăm cartofii de coajă și îi tocăm în cuburi medii, apoi curățăm ouăle și două dintre acestea le tocăm. Pe celelalte le păstrăm pentru decor, iar pentru asta le tăiem în patru.

Ne puteți urmări și pe Google News

Separat, tăiem ridichile și castraveții sub formă de rondele subtiri. Tocăm ceapa verde, carnea afumată și mărarul. Punem toate aceste ingrediente într-un vas mare și le asezonăm cu sare și piper. Adăugăm peste ele chefirul și smântâna, după care punem supa pentru vre-o 20 de minute la frigider.

Reţeta pe bază de cvas

Principiul general de gătit okroshka pe bază de cvas se reduce la faptul că legumele sunt tăiate mai întâi, apoi se leagă carnea, după care se amestecă okroshka cu dressing, verdeață și turnat cvas. În mod ideal, okroshka ar trebui să stea o jumătate de oră înainte de turnarea cvasului pe ea. Mâncarea finită este servită cu muștar, usturoi, ouă fierte și pâine de secară. După gust, se poate de adăugat sfeclă roşie fiartă mărunţită, creveţi sau pesmeţi din pâine de secară.