Evenimentul Zilei > Actualitate > Ofițerul fără permis a fost exmatriculat și din facultate
Ofițerul fără permis a fost exmatriculat și din facultate

Ofițerul fără permis a fost exmatriculat și din facultate

Augustin Căpîlnaș s-a angajat în MAI pe ușa din dos, după ce s-au repetat examenele. Nevasta a divorțat după ce l-a acuzat de infidelitate.

În timp ce, la București, procurorii Parchetului General și șefii săi din Poliția Română caută să elucideze misterul din jurul ofițerului care a condus, ani la rând, fără permis, mașini ale instituțiilor statului, la Cluj ,absolvenţii de la Teologie, promoţia 1996, nu şi-l amintesc pe fostul lor coleg Augustin Căpîlnaş. Decanul Facultății, părintele Vasile Stanciu, a declarat că fostul student Căpîlnaș a fost exmatriculat în anul 1994: „Nu ştiu motivele, dar vă pot spune că acestea pot fi doar trei: absenţe de la cursuri, examene picate sau comportament neadecvat”.

Misterul absolvirii Facultăţii de Teologie din Cluj Napoca, doi ani mai târziu, este lămurit tot de decanul Vasile Stanciu:„După ce a fost exmatriculat, a avut dreptul de a-și continua studiile la Facultatea de Teologie din Alba Iulia, pe atunci neacreditată, deci nu putea să susțină examene de licență. În 1996, absolvenții din Alba Iulia au venit la Cluj și au susținut examenul de licență la Facultatea de Teologie din cadrul Universității Babeș Bolyai. Așa se explică diploma”.

A intrat la Interne, pe ușa din dos

Augustin Căpîlnaş a fost încadrat în MAI, pe uşa din dos, direct ofiţer la Şcoala de Agenţi de Poliţie din Cluj Napoca. În 2004, au existat mai multe examene de încadrare a unor ofiţeri, din sursă externă, examene care s-au repetat de mai multe ori, pânâ când persoana vizată a ajuns în postul dorit. Căpîlnaş a lucrat și la Brigada de Intervenţie a Jandarmeriei Cluj. „La noi a stat foarte puţin. Apoi a plecat la Bucureşti”, a spus un fost ofiţer superior al acestei unităţi.

Specialist: „Un astfel de om știe să dea în gât”

Felul incredibil în care Augustin Căpîlnaș s-a „strecurat”, prin intermediul unor instituții ale statului – Biserica, Jandarmeria și Poliția – din satul lui natal, Bogata de Sus, către Capitală, ne-a fost explicat de un specialist.

Medicul psihiatru, dr. Gabriel Diaconu, ne-a declarat că, deși nu poate face profilul psihologic al unei persoane fără acordul ei, ne poate descrie profilul psihologic al „oamenilor din Administrație care migrează, ca euglenele, prin diverse servicii sau deconcentrat”. „Conștiința morală e quasi-nulă ca trasatură de personalitate. E notoriu absentă. Nu există demnitate de slujbaș. Sunt deschizători de uși, portărei și slugi care se implică în tot felul de combinații pe la poalele vreunui mic potentat în speranța că, dacă el urcă, urcă și ei. Și, uneori, chiar urcă”.

Specialistul spune că nu oricine e bun aspirant: „E de preferat să fie cineva cu o aplecare spre psihopatie, spre cruzime spre încălcarea regulilor, apucături disociale și nu rareori anti-sociale. E preferabil sa fie charismatici, vorbăreți, lacomi și cu un IQ un pic peste medie”.

Colegii subcomisarului Augustin Căpîlnaș ne-au dezvăluit că ofițerul obișnuia să îi „toarne” la șefi. Despre astfel de apucături, dr. Diaconu precizează: „Astfel de oameni există pentru că există oameni mai mari ca ei care îi cresc. Îi racolează din diferite pături sociale pentru a-i transforma în pitbuli administrativi. Un astfel de om tace și face. Știe să țină un secret și știe să înfigă un cuțit în spate, să-l dea în gât pe cel care, până ieri, era fratele lui de cruce.”

IPS Andrei i-a botezat băiatul

În perioada 1994-1996, când arhiepiscop de Alba Iulia era actualul mitropolit al Clujului, IPS Andrei Andreicuţ, Augustin Căpîlnaş a fost diacon la Catedrala Arhiepiscopală (foto) şi, în timpul liber, şofer al ierarhului. În acea perioadă, IPS Andrei a oficiat slujba de botez a băiatului lui Căpîlnaș.„Are un băiat. Nu am fost naş de botez, ci eu am oficiat slujba de botez la rugămintea familiei”, a spus IPS Andrei. Mitropolitul susține că nu e rudă cu ofițerul. Căpîlnaş a fost căsătorit cu Diana Bianca Bara.

Cei doi soţi au divorţat, susţin rude ale femeii, din cauza unei infidelităţi a preotului-poliţist. După divorț, Judecătoria Alba Iulia a admis, în anul 2013, două cereri ale fostei soții, prin care polițistul era obligat la plata unei pensii de întreţinere şi, respectiv, de majorare a acestei pensii. Procesele indică faptul că Augustin Căpîlnaş nu a fost de acord să plătească pensie alimentară.