Emil Sămărtinean, fost ospătar, organizator de evenimente și vânzător de cartele, a fost numit, miercuri, 2 iunie, în funcția de vicepreședinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

Useristul propus de către partid pentru funcția în cauză susține că se pricepe la „înțelegerea lumii” și „analiza faptelor”. Copreşedintele USR-PLUS Dan Barna a transmis că nu există niciun lucru care să nu-l recomande pe Sămărtinean  pentru funcția în care a fost numit.

Ce îl recomandă pe Sămărtinean la șefia ANAF

Useristul Emil Sămărtinean, în vârstă de 37 de ani, a fost numit vicepreședinte ANAF. Decizia a fost publicată, pe 2 iunie, în Monitorul Oficial. „Începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, domnul Emil Sămărtinean se numește în funcția de președinte, cu rang de subsecretar de stat, al Agenției Naționale de Administrare Fiscală”, se arată în decizia semnată de premierul Florin Cîțu.
Propunerea USR-PLUS de a-l sprijini pe Sămărtinean la conducerea ANAF a stârnit un val de controverse acum câteva luni, când Dan Barna susținea că își asumă decizia, în contextul în care Sămărtinean era un vânzător de telefoane, fără experiență administrativă. A urmat un program de doctorat, însă nu și-a susținut teza. Se pricepe, însă, la „analiza faptelor și înțelegerea lumii”.

CV de pus în ramă. La ce se pricepe Sămărtinean 

Emil Sămărtinean a lucrat ca funcționar bancar la Banca Transilvania, din 2005 până în 2006.

În anul 2008, Emil Sămărtinean s-a angajat ca ospătar și la Athenee Palace Hilton, unde s-a ocupat și cu organizarea de evenimente până în anul 2011.

În anul 2009, la 25 de ani, și-a luat licența în Științe Politice la Facultatea de Științe Politice din Cluj-Napoca în 2009. A urmat un program de masterat în Administrarea Afacerilor la Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice București (2011). Studiile doctorale le-a susținut în cadrul Facultății de Relații Economice Internaționale ASE, însă nu a mai reușit să prezinte și teza.

În perioada 2011-2016 a fost agent vânzări și customer support manager la Orange.

În 2011-2013 a fost asistent universitar – doctorand la Academia de Studii Economice București, în cadrul Facultății de Relații Economice Internaționale. A predat Organizații internaționale, Economie europeană, Finanțe corporative.

Sămărtinean este director general al firmei de consultanță Greenwald Consulting SRL. În luna noiembrie, a candidat pentru Camera Deputaților, din partea USR-PLUS.

Co-președintele USR-PLUS susține că decizia de a-l pune ca vicepreședinte al ANAF pe Sămărtinean a fost o decizie înțeleaptă. „Dacă puneam un om în vârstă, cu părul alb de experienţă, cocoşat de resursele acumulate până acum ar fi fost un rezultat mai bun?”, s-a exprimat Dan Barna.