Evenimentul Zilei > Actualitate > Oamenii de ştiinţă: “Va fi mai rău ca în 1998”
Oamenii de ştiinţă: “Va fi mai rău ca în 1998”

Oamenii de ştiinţă: “Va fi mai rău ca în 1998”

Vremea neobişnuită care marchează sfârşitul acestui an şi care seamănă moarte pe cinci continente este determinată atât de fenomenul El Nino, deosebit de puternic în acest an, dar şi de încălzirea globală, au precizat oamenii de ştiinţă.

"Nu există un răspuns simplu pentru a explica fenomenele excepționale – inundații, tornade, valuri de căldură – uneori mortale, observate atât în Europa, cât și în Statele Unite ale Americii, Australia și America Latină", a declarat Jerome Lecou, inginer analist la Meteo-France. "A fost o combinație" de factori, este de acord climatologul Herve Le Treut. Fenomenul El Nino are un rol "clar" în unele dintre fenomenele observate pe planetă, subliniază acesta.

El Nino, care apare în medie la fiecare patru până la șapte ani, este cauzat de o schimbare de direcție a alizeelor deasupra Pacificului ecuatorial. Apele calde de suprafață, care se acumulează în mod normal în estul Pacificului, se deplasează spre vest, determinând ploi mai abundente pe coasta de vest a Americii și mai multă secetă în Asia de sud-est și în Australia, scrie agerpres.ro

Acesta "afectează puternic în prezent clima din Statele Unite" și "este cauza majoră" a ceea ce se întâmplă, a spus Le Treut. Tornadele ucigașe din Texas, neobișnuite în acest sezon, ca și vremea blândă observată în nord-estul Statelor Unite se datorează parțial acestui fenomen, adaugă el.

El Nino este un fenomen natural, dar episodul din 2015-2016  este "probabil cel mai puternic din ultimii 100 de ani", “poate chiar mai puternic decât cel înregistrat în 1997-1998”, a spus Lecou (vezi jos fotografia comparativa a NASA).

Organizația Meteorologică Mondială (OMM), agenție a ONU, a avertizat în noiembrie că acesta va câștiga în intensitate până la sfârșitul anului.

Acest "El Nino extrem de puternic" explică, de exemplu, "inundațiile deosebit de intense de pe coasta Paraguayului și din nordul Argentinei", spune Lecou.

Vremea foarte caldă din Australia corespunde, de asemenea, "în mod destul de logic perioadelor El Nino", adaugă el.

Mai mult, "încep să-și facă apariția" efectele schimbărilor climatice, notează meteorologul.

La nivel mondial, anul 2015 "va fi cel mai cald înregistrat vreodată", iar ultimii cinci ani vor reprezenta "cincinalul cel mai cald observat vreodată", amintește el.

Potrivit OMM, "temperatura medie la suprafața pământului va depăși, fără îndoială, pragul atât simbolic, cât și semnificativ, al unei încălziri cu un grad Celsius", comparativ cu perioada preindustrială.

Acordul încheiat la Paris la 12 decembrie prevede limitarea încălzirii climei "sub 2° C", prin limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră.

"În mod regulat vom întâlni această încălzire la nivel regional, cu un sfârșit de an absolut în afara standardelor în emisfera nordică, cu o lună decembrie istorică în Europa", spune Lecou.

"Există o încălzire de fond care, la măsurători meteorologice egale, tinde să bată recorduri pretutindeni", explică Hervé Le Treut.

"Iernile blânde pe care le trăim sunt favorabile unor ploi abundente, așa cum este cazul în Anglia", a estimat climatologul Jean Jouzel. "Există o legătură între a avea inundații și ierni foarte ușoare în Europa de Vest, este foarte clar" acest lucru, a subliniat el.

Însă Hervé Le Treut nu găsește "neapărat" o legătură între forța El Nino și încălzirea planetei, chiar dacă "se poate imagina că puterea fenomenului poate fi modulată oarecum de încălzirea globală".

Potrivit secretarului general al OMM, Michel Jarraud, "acest fenomen natural El Nino și schimbările climatice cauzate de om pot interacționa și se pot influența reciproc într-un mod cu totul inedit" și "El Nino nu face decât să accentueze tendința de încălzire".