Evenimentul Zilei > Actualitate > O vacă a fugit de la fermă pentru a trăi în sălbăticie, alături de o turmă de bizoni! Specialiștii sunt ULUIȚI
O vacă a fugit de la fermă pentru a trăi în sălbăticie, alături de o turmă de bizoni! Specialiștii sunt ULUIȚI

O vacă a fugit de la fermă pentru a trăi în sălbăticie, alături de o turmă de bizoni! Specialiștii sunt ULUIȚI

O vacă domestică a surprins specialiștii polonezi prin comportamentul său neașteptat! Animalul a ales să-și petreacă iarna alături de o turmă de bizoni sălbatici.

Vaca „a ales libertatea”, fugind de la ferma unde se afla, la sfârșitul toamnei trecute. Vaca a fost văzută zăbovind pe lângă o turmă de circa 50 de bizoni din pădurea situată frontiera cu Belarus, informează BBC. 

Ornitologul Adam Zbyryt a fost primul care a observat vaca. El a observat animalul domestic în noiembrie când a declarat pentru postul polonez TVN24: „nu este neobișnuit să vezi bizoni în pădurea Bialowieza, dar un animal mi-a captat atenția în mod special. Avea o culoare brun-deschisă diferită față de culoarea blănii bizonilor, maro inchis”. 

Inițial, specialistul a crezut că este vorba de o mutație, însă la o observare mai atentă cu binoclul, acesta aobservat că era vorba despre o vacă domestică dintr-o o rasă franceză populară în Polonia. Exemplarul părea sănătos și nu a fost mâncat de animalele mai mari. Specialiștii au presupus ca se va întoarce la pașunile sale, odata ce iarna își va intra în drepturi. 

Ulterior, vaca a fost reperată din nou de către biologul Rafal Kowalczyk, fiind sănătoasă și ținând pasul cu turma.

Doctorul  Kowalczyk a admis că este prima dată când vede o vacă în compania unei turme de bizoni: „Nu este foarte integrată cu grupul, deoarece bizonul se comportă ca un singur organism, iar ea iese în evidență” Specialistul a adăugat că turma de bizoni au salvat-o, cel mai probabil, de lupii care traversează pădurea Bialowieza pe timpul iernii. 

Deși vaca pare a fi în afara pericolului, dr. Kowalczyk avertizează că ar putea reprezenta o amenințare la adresa bizonilor. 

Prietenia neobișnuită ar putea duce la împerechere, lucru care ar contamina populația vulnerabilă de aproximativ 600 bisoni din această regiune geografică. „Un alt pericol este ca vaca să moară în timpul sarcinii, devreme ce puii de bizon sunt mai mari decât vițeii”, menționează biologul la TVN24.