„Primele rezultate ale anchetei au arătat existența unui atac electromagnetic care vizează sistemele de producere a energiei electrice”, susține Rodriguez, adăugând că autoritățile se străduiesc să restabilească distribuția de curent electric.
Opoziția din țară a declarat că întreruperile au survenit în urma supraîncărcării sistemului de alimentare, din cauza mentenanței necorespunzătoare. Liderul opoziției, Juan Guaido, le-a cerut oamenilor să iasă pe străzi. „Eșecul puterii este evident: autoritățile au distrus sistemul energetic și nu au soluții pentru rezolvarea situației.” Haideți să ne adunăm mâine pe străzi pentru că venezuelienii nu trebuie și nu vor să se obișnuiască cu situația dezastroasă”, a postat domnul Guaido pe contul său de Twitter.
Întreruperile de curent au avut loc luni seara în 15 regiuni din Venezuela și capitala Caracas. Trei dintre cele cinci linii de metrou din Caracas și-au suspendat operațiunile.
În martie, au fost raportate alte întreruperi ale distribuției de energie electrică în Venezuela, afectând capitala și cele mai multe regiuni din țară. Potrivit guvernului, întreruperile au fost cauzate de un sabotaj la centrala hidroelectrică Simon Bolivar. Președintele venezuelean Nicolas Maduro a declarat că „imperialismul american” ar fi fost de vină pentru atac, dar Departamentul de Stat al SUA a respins orice acuzație în acest sens.