Evenimentul Zilei > International > O țară de legendă își schimbă capitala la vară. Un oraș grandios, construit de la zero
O țară de legendă își schimbă capitala la vară. Un oraș grandios, construit de la zero

O țară de legendă își schimbă capitala la vară. Un oraș grandios, construit de la zero

Egiptul, tărâm mitic, va renunța la Cairo, actuala sa capitală. O citadelă grandioasă a fost construită în timp record, fiind proiectul cheie al președintului Abdel Fattah al-Sisi.

O țară de legendă își schimbă capitala.  Egiptul se pregăteşte să finalizeze construcţiile la noua și grandioasa sa capitală din deşert, aflată la est de Cairo. Primii funcționari se vor muta aici la vară, atunci când noua capitală va fi deschisă oficial, potrivit Rador. Viitoarea capitală este proiectyl-cheie al mandatului preşedintelui egiptean Abdel Fattah al-Sisi.

Noua capitală va avea un bulevard cu o dispunere similară celei a templelor faraonilor

În inima noii capitale, muncitorii lucrează de zor la finisajele aşa-numitului bulevard al ministerelor. Bulevardul va avea o dispunere similară cu cea a templelor faraonilor. Se învecinează cu un amplu complex islamic, cu clădirile pe două niveluri ale Parlamentului şi cu un vast complex prezidenţial.

O monoşină va traversa cartierul comercial. Aici se apropie de finalizare construcţia unui turn central de 385 de metri. În spatele turnului, prinde contur un parc de 10 km pătraţi care duce la o moschee gigantică. Moscheea este, de asemenea, aflată în construcţie.

Noua Capitală Administrativă, proiectată să funcţioneze cu tehnologie inteligentă

Noua metropolă, cunoscută ca Noua Capitală Administrativă, este proiectată să funcţioneze cu tehnologie inteligentă, departe de dezordinea şi haosul din Cairo.

Va dispune de universităţi, numeroase stabilimente recreative şi un sector diplomatic. Construcţiile au fost suspendate în 2015, după ce au scăzut finanţările oferite de Emiratele Arabe Unite (EAU). Armata şi guvernul egiptene au preluat costurile estimate la 25 de miliarde de dolari pentru prima fază, injectând investiţii în afara bugetului.

Au fost, de asemenea, asigurate câteva împrumuturi şi finanţări străine. Pandemia a generat o încetinire a ritmului de construcție. Prima fază din cele 3 proiectate nu va fi finalizată atunci când guvernul egiptean va începe operaţiunea de mutare. Această fază acoperă o suprafaţă de 168 de km pătraţi,

O țară de legendă își schimbă capitala. Metropola va fi inagurată la finalul anului

„Rata de finalizare a primei faze este de 60% la toate proiectele incluse”, a anunțat Khaled el-Husseiny, purtător de cuvânt al noii capitale egiptene.

Oficialul a precizat că transferarea funcţionarilor publici şi a instituţiilor publice va începe în iulie, înainte de deschiderea oficială a oraşului. Aceasta este programată să aibă loc la sfârşitul anului 2021. Noua capitală este proiectată ca un model de înaltă tehnologie pentru viitorul Egiptului.

Sursa: Știrile Pro TV