Laboratorul Valisure testează calitatea medicamentelor și a produselor de îngrijire a sănătății. Recent, compania a testat aproape 300 de produse de protecție solară și a constatat că 27% conțin benzen.  Paisprezece dintre produse (5%) conțineau benzen la niveluri mai mari de 2 părți pe milion (ppm), care este limita recomandată de FDA pentru benzen în medicamente cu valoare medicală care nu pot fi făcute fără el.

„Prezența acestui cancerigen uman cunoscut în produsele recomandate pe scară largă pentru prevenirea cancerului de piele și care sunt utilizate în mod regulat de adulți și copii este foarte îngrijorătoare”, a declarat David Light, fondator și CEO al Valisure, citat de livescience.com.

Benzenul este un lichid incolor sau de culoare galben deschis, care se formează natural, dar este, de asemenea, produs de activitățile umane, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). De exemplu, emisiile de la automobile, arderea cărbunelui și a petrolului pot elibera benzen în aer. Această substanță chimică este utilizată și la fabricarea unor materiale plastice, cauciucuri, coloranți, detergenți, medicamente și pesticide, potrivit CDC.

Nivelurile ridicate de benzen provoacă leucemii

Expunerea la niveluri ridicate de benzen provoacă cancer la om, în special cancer de sânge, inclusiv leucemie. Administrația americană pentru securitate și sănătate în muncă limitează expunerea la locul de muncă la benzen în aer la 1 ppm într-o zi medie și maximum 5 ppm pe o perioadă de 15 minute, potrivit Societății Americane a Cancerului. Agenția pentru Protecția Mediului limitează benzenul din apa potabilă la 0,005 ppm, sau 5 părți pe miliard (ppb), care este, de asemenea, limita pentru apa îmbuteliată.

FDA spune că benzenul nu trebuie utilizat la fabricarea produselor medicamentoase decât în ​​circumstanțe speciale, în special dacă utilizarea lor este inevitabilă și medicamentul face un avans terapeutic semnificativ. În aceste cazuri, nivelurile de benzen ar trebui să fie limitate la 2 ppm „dacă nu se justifică altfel”, spune FDA.

La începutul pandemiei COVID-19, când a existat o penurie de dezinfectant pentru mâini, FDA a permis temporar  ca dezinfectantele pentru mâini să conțină până la 2 ppm de benzen. Dar, în martie 2021, Valisure a anunțat că au detectat benzen peste acest nivel în aproape două duzini de produse pentru dezinfectarea mâinilor, dintre care cel puțin unul a fost reamintit ulterior.

Având în vedere noile descoperiri ale sale de benzen în produsele de protecție solară, Valisure a solicitat FDA să efectueze propria sa investigație cu privire la fabricarea celor 78 de produse. Aproape toate cele 14 produse de protecție solară cu niveluri de benzen peste 2 ppm erau spray-uri, dar substanța chimică a apărut și în loțiuni și geluri anti-arsuri solare.

Deși FDA spune că benzenul nu trebuie utilizat la fabricarea medicamentelor, agenția nu definește o limită specifică pentru medicamente precum protecția solară (FDA reglementează protecția solară ca medicament fără prescripție medicală). Limita de 2 ppm se aplică numai „circumstanțelor speciale” subliniate de agenție. Deci, Valisure solicită, de asemenea, FDA să stabilească o limită pentru nivelurile de benzen în protecția solară și alte produse medicamentoase în situații standard și să stabilească o limită pentru expunere într-o singură zi.

FDA ia în serios orice problemă

Deoarece benzenul nu a fost detectat în majoritatea produselor de protecție solară testate de Valisure, compania spune că utilizarea benzenului în produsele de protecție solară nu este „inevitabilă” și că nu ar trebui permisă orice cantitate detectabilă de substanță chimică.

„Este esențial ca agențiile de reglementare să abordeze contaminarea cu benzen în protecția solară, astfel încât toate persoanele să se simtă în siguranță folosind produse de protecție solară”, a declarat dr. Christopher Bunick, profesor asociat de dermatologie la Universitatea Yale.

Într-o declarație transmisă Live Science, FDA a spus că examinează petiția. „FDA ia în serios orice problemă de siguranță ridicată în legătură cu produsele pe care le reglementăm, inclusiv protecția solară. În timp ce agenția evaluează petiția depusă de cetățeni, vom continua să monitorizăm piața de protecție solară și eforturile de producție pentru a asigura disponibilitatea unor produse de protecție solară sigure pentru consumatorii din SUA”, se arată în declarație. Reprezentanții Agenției au adăugat că, în general, nu comentează petițiile în așteptare.

Constatările nu înseamnă că oamenii ar trebui să nu mai folosească protecție solară, ceea ce poate ajuta la prevenirea cancerului de piele, a spus Bunick.

„Multe produse de protecție solară testate de Valisure nu sunt contaminate cu benzen, iar aceste produse sunt probabil sigure și ar trebui utilizate în continuare, împreună cu pălării și îmbrăcăminte de protecție solară adecvate, pentru a atenua riscul de cancer al pielii”, a spus Bunick.