De ce NU ar trebui să beți după vaccinarea anti-Covid! Expert: O beție anulează anticorpii
- Mihai Popescu
- 28 aprilie 2021, 08:00
După mai bine de un an în pandemie, s-ar putea să ai chef să sărbătorești când îți iei vaccinul COVID-19. Dar medicii ne avertizează să nu bem prea mult înainte sau după imunizarea împotriva virusului.
În prezent, nu există dovezi care să sugereze că consumul unor cantități abundente de alcool poate reduce efectele focurilor de coronavirus aprobate pentru utilizare de urgență de către Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA), scrie New York Times.
Cu toate acestea, mai multe studii sugerează că consumul excesiv de alcool nu afectează doar sistemul imunitar, ci îl poate duce spre zero. Consumul de băuturi alcoolice înainte de administrarea vaccinului COVID-19 ar putea împiedica organismul să genereze anticorpi.
Dr. Ilhem Messaoudi, director de la Centrul de Cercetare a Virusului de la Universitatea din California, Irvine, a explicat pentru The New York Times efectele alcoolului asupra răspunsului imun. Ea a spus că persoanele care beau moderat - nu mai mult de două băuturi pe zi pentru bărbați sau o băutură pe zi pentru femei - nu au motive de îngrijorare.
"O băutură" este echivalentă cu 330 ml de bere, 150 ml de vin sau 40 ml de băuturi alcoolice distilate sau alcoolice de 80 de grade.
„Dacă sunteți cu adevărat un băutor moderat, atunci nu există riscul de a bea o băutură în timpul vaccinului”, a spus ea pentru The Times.
„Fiți foarte conștienți de ceea ce înseamnă într-adevăr consumul moderat de alcool. Este periculos să bei cantități mari de alcool, deoarece efectele asupra tuturor sistemelor biologice, inclusiv a sistemului imunitar, sunt destul de severe și apar destul de repede după ce ieși din acea zonă moderată. Cu toate acestea, băutorii cu greutate - bărbații care au patru sau mai multe băuturi zilnic și femeile care au trei sau mai multe băuturi - ar trebui să fie îngrijorați.
Consumul intens de alcool în fiecare zi poate slăbi sistemul imunitar și vă poate face mai susceptibil la răceala obișnuită, gripa sau alte infecții.
Când alcoolul trece prin corp
și intră în contact cu tractul gastro-intestinal, acesta poate modifica numărul de microbi din intestin, care afectează sistemul imunitar, deoarece poate scăpa de bacteriile bune care vă protejează.
Alcoolul poate preveni, de asemenea, celulele sistemului imunitar să ajungă la un loc de infecție și să distrugă bacteriile, virușii și alți agenți patogeni. Deoarece este nevoie de două săptămâni după doza finală pentru a acumula anticorpi, o noapte de băut intens ar putea împiedica sau întârzia sistemul imunitar să facă acest lucru.
Într-un studiu, publicat în revista Vaccine
Messaoudi și colegii ei au dat băuturilor alcoolice unor maimuțe timp de șapte luni și apoi le-au vaccinat. Rezultatele au arătat că primatele care au băut deseori au avut răspunsuri imune foarte slabe după ce au fost inoculate.
„Au avut un răspuns imun aproape inexistent”, a spus Messaoudi pentru The Times. În schimb, maimuțele care au băut moderat au avut răspunsuri imune foarte puternice la injecție, probabil deoarece cercetările au arătat că cantități mici de alcool pot reduce inflamația și pot îmbunătăți sănătatea cardiovasculară.