Evenimentul Zilei > Actualitate > O școală americană trebuie să plătească 1,3 milioane de dolari unui elev transgender pentru că i-a refuzat accesul la WC
O școală americană trebuie să plătească 1,3 milioane de dolari unui elev transgender pentru că i-a refuzat accesul la WC

O școală americană trebuie să plătească 1,3 milioane de dolari unui elev transgender pentru că i-a refuzat accesul la WC

Un caz judecat în fața Curții Supreme a SUA deschide un precedent pentru școlile americane. Nu mai pot refuza accesul unui transgender într-un WC aparținând băieților. Identitatea de gen, atât de comentată în România, are deja un precedent în SUA.

O școală trebuie să plătească 1,3 milioane de dolari unui student transgender după ce i-a refuzat accesul la baie. Este vorba despre Gavin Grimm (foto facebook). Un consiliu școlar din Virginia a primit ordin judecătoresc să plătească unui elev transgender o sumă enormă de 1,3 milioane de dolari. Plata se face după ce elevul transgender Gavin Grimm a avut câștig de cauză în instanță. A dat în judecată Consiliul școlar al Gloucester County în 2015 pentru că i-a refuzat accesul la baia băieților. O problemă care apare din ce în ce mai des și în discuțiile din România.

Grimm, acum în vârstă de 22 de ani, a susținut că Consiliul Școlar a încălcat capitolul IX al legiicare interzice discriminarea sexuală în școli, interzicându-i accesul la baia care se potrivește cu identitatea sa de gen. Acum, la șase ani de la depunerea procesului, instanța a decis în favoarea tânărului. Un rezultat despre care Grimm spune că este „fantastic”.

El i-a declarat unui reporter de la Insider: „Este absolut un rezultat fantastic. Curtea de justiție a constatat că ceea ce au făcut a fost greșit și că a fost discriminare. Nu putea să rămână fără consecințe și cred că este fantastic”.

În iunie, Curtea Supremă a refuzat să revizuiască cazul și a fost de acord cu hotărârea instanței inferioare care a constatat că Grimm a fost discriminat prin încălcarea legii federale, relatează Insider. Uniunea Americană pentru Libertăți Civile (ACLU) l-a reprezentat pe Grimm în proces și a anunțat săptămâna trecută că s-a convenit asupra unui acord.

Grimm nu va primi nici o compensație

Josh Block, avocat al proiectului ACLU LGBTQ și HIV, a declarat: „Ne bucurăm că acest proces lung s-a încheiat în cele din urmă și că gestul lui Gavin a fost pe deplin justificat de instanțe. Dar nu ar fi trebuit să trecem prin peste șase ani de litigii costisitoare pentru a ajunge la acest punct. După un an în care consiliile locale au introdus un număr fără precedent de proiecte de lege care vizează tinerii transsexuali, sperăm că acordarea compensațiilor va oferi celorlalte consilii școlare și aleșilor locali o pauză de gândire înainte de a utiliza discriminarea pentru a obține puncte politice”, a continuat Block.

Consiliul școlar al județului Gloucester a publicat o scurtă declarație despre soluția legală, spunând că compania sa de asigurări a fost de acord să plătească onorariile avocaților și costurile rezultate din litigiu.

Grimm a spus că personal nu va primi fondurile din plată, dar și-a exprimat recunoștința că ACLU a reușit să lucreze în numele său și acum va fi răsplătită pentru munca depusă.

El a spus că lupta de ani de zile merită „fiecare picătură de energie” pe care a pus-o și că o va face din nou fără să se gândească. El speră că această victorie legală și altele ca aceasta vor descuraja politicile anti-transsexuali în viitor, stabilind un precedent care spune că discriminarea împotriva persoanelor îi va costa în instanță.